ali paşa vergisi ne demek?

  1. Önce verilip sonra geri alınan değerli hediyeler.

ali

  1. Yüce, yüksek
  2. Hz. Ali: Ebu Talib'in oğlu. Peygamberimizin amcazadesi ve kızı Fatma (r.anha)'nın kocası. Dördüncü halife.
  3. Yüce, ulu, yüksek.
  4. Onur bakımından en üstün.
  5. Şan ve şeref sahibi.
  6. Yüce, ulu, yüksek
  7. Yemin eden.
  8. Üstün. Yüce. Çok büyük. Meşhur. Necib.
  9. Büyük, yüksek, şerif, celil, aziz olan. (Osmanlıca'da yazılışı: âli)
  10. (en)United States prizefighter who won the world heavyweight championship three times.

ali aba

  1. (Bak: Al) (Osmanlıca'da yazılışı: âl-i aba)
  2. Hz. Peygamberin (A.S.M.) kendisi ile beraber, kızı Hz. Fatıma Validemiz, damadı Hz. Ali ve torunları Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin'den (R.A.) müteşekkil hey'et. "Hamse-i al-i aba" da denir. Hz. Peygamber'in (A.S.M.) giydiği abasını mezkur sahabe-i güzin hazeratının üzerine örterek hususi dua ettiğinden bu isimle anılmaları meşhurdur.(Bediüzzaman Hazretlerinin "Lem'alar" adlı eserinin Ondördüncü Lem'asında bu meseleye dair izahat vardır.) (Osmanlıca'da yazılışı: âl-i abâ)

paşa

  1. Osmanlı İmparatorluğu zamanında yüksek sivil memurlara ve albaydan üstün rütbede bulunan askerlere verilen unvan.
  2. Cumhuriyet döneminde general.
  3. Uslu, ağırbaşlı.
  4. Osmanlı Devleti'nde yüksek rütbeli askerlere verilen unvan. general.
  5. Sivillerle askerlerin ileri gelenlerinin bir kısmına verilen resmi ünvandı. Osmanlıların ilk devirlerinde bu ünvan, hanedan mensublarıyla yalnız bir kısım idare adamlarına verilirken sonradan askeriden "mir-i liva" ve daha yüksek rütbede olanlarla; mülkiyeden vezir, beylerbeyi, mir-i miran ve mir-ül ümera rütbelerine tahsis edilmiştir. Damat Paşa, Ağa Paşa, Vali Paşa o cümledendir.Paşa kelimesinin aslı hakkında pek çok ihtilaf vardır. Lügat erbabının bazıları, Farsça "Pay-i şah" lafzından değiştirilmiş olduğunu; bazıları da Türkçede büyük birader manasına gelen "Beşe" kelimesinin telaffuzunun zamanla "paşa"ya değiştiğini; bir kısmı da evin, ailenin büyüğü, reisi anlamına gelen "Baş ağa" dan tahrif edildiğini yazarlar. Ayrıca Türklerde büyük evlada da paşa derler. Paşa tabiri, hürmet ifadesi olarak, ulema ve meşayihten bazılarına da verilmiştir. Bugün dilimizde general anlamına kullanılır. (O.T.D.S.)
  6. (en)Pasha.
  7. (en)Pacha.
  8. (en)General.
  9. (en)Admiral.

vergi

  1. Kamu hizmetlerine harcanmak için hükûmetin, yerel yönetimlerin yasalara göre doğrudan doğruya veya bazı malların fiyatlarının üstüne koyarak dolaylı yoldan herkesten topladığı para
  2. Bir kimsenin doğuştan sahip olduğu iyi nitelik
  3. Çeşitli ülkelerde, almaç iyelerinden belirli sürelerde vergi biçiminde alınan para. (Örnek olarak Türkiye'de, almacın bulunduğu yerin nüfusuna ve almacın kullanılma amacına göre "Televizyon yıllık ruhsat ücreti" adı altında, değişen bir para alınır).
  4. Bir kimsenin doğuştan sahip olduğu iyi nitelik.
  5. (en)Television licence fee.
  6. (en)Assessment.
  7. (en)Duty.
  8. (en)Excise.
  9. (en)Gabelle.
  10. (en)Imposition.

Türetilmiş Kelimeler (bis)

aliali abaali abbasali audio mixerali audio waveali bahtali beytali cengiz oyunuali game portali hanalal ahramal al olmakal al yapmakal aslan tutar, güç sıçan tutmazpaşapaşa ağacıpaşa barbunupaşa çayıpaşa gibi yaşamakpaşa gönlün bilirpaşa kapısıpaşa olmakpaşa paşapaşaağacıpaşpaş paş
Yorumunuzu ve bilginizi paylaşın