biyolojik zar ne demek?

  1. Bk. hücre zarı

hücre zarı

  1. (Yun. kytos: hücre; plasma: şekil; lemma: deri) Sitoplâzmayi çevreleyen, 75-80 A° kadar kalınlıkta, protein, lipit ve karbohidratlardan oluşan, lipitlerin genellikle fosfolipitler hâlinde çift tabaka oluşturdukları, sıvı mozaik zar modeline göre proteinlerin lipitlere birleşik ya da az veya çok gömülü oldukları, karbohidratların oligosakkarit zincirleri hâlinde bazı lipit ve bazı proteinlere bağlı bulundukları, hücrenin alt, üst ya da yan kısımlarında çeşitli özelleşmeler gösteren, hücreyi koruyan, pek çok hücre faaliyetine katılan yarı geçirgen yapı. Organellerin etrafını çevreleyen zar ise mitokondri zarı, Golgi zarı gibi organellerin adıyla anılır. Plâzma zarı, sitoplâzmik zar, membran, biyomembran, biyolojik zar, plâzmalemma.
  2. Hücreleri dıştan kesintisiz çevreleyen, metabolik olaylarda görev alan ve elektron mikroskobunda üç katman h
  3. Sitoplazmayı çevreleyen, 75-80
  4. (en)Cell membrane, plasma membrane.
  5. (al)Zellmembran, Zellhaut, Plasmamembran, Plasmalemma
  6. (fr)Membrane cellulaire, membrane plasmatique, plasmalemme

biyolojik zarlar

  1. Hücrede birim zar yapısında sitoplazmanın zarlarla sınırlı bölümleri. Zarsal organel adını alan biyolojik zarların hücre zarı, ergasitoplazma, Golgi aygıtı, lizozomlar, mikrocisimler ve mitokondriyonlar olmak üzere altı türü bulunur.
  2. (en)Cell membranes.

biyolojik zırh

  1. Asıl amacı iyonlaştırıcı ışınımı biyolojik açıdan kabul edilebilir bir düzeye indirmek olan zırh.
  2. (en)Biological shield.
  3. (fr)Bouclier biologique

zar

  1. İnce perde veya örtü.
  2. İnce ve yumuşak yaprak biçimindeki organlar ve organ bölümleri, çeper.
  3. Tavla ve başka oyunlarda kullanılan kemik, fil dişi, plastik vb. maddelerden küp olarak yapılan ve altı yüzünde, birden altıya kadar benekler bulunan oyun aracı.
  4. Birbirine sımsıkı yapışık hücre veya moleküllerden oluşan ve bitkilerin çeşitli bölümlerini bir kın gibi saran ince tabaka, cidar, çeper.
  5. Kadınların örtündükleri çarşaf, car (II).
  6. Titreşerek ses üreten ince metal yaprak.
  7. Anatomide makroskopik ya da mikroskopik boyutlu, az ya da çok farklılaşmış ya da karmaşık yapıda, geniş ve yassı katman biçimli oluşumların genel adıdır.
  8. Sestoplarda, sesyayarda üzerine gelen ses dalgaları ya da elektrik akımına uygun titreşimler yapan parça.
  9. Hücrezarı.
  10. Bir dokuyu saran ince tabaka.

Türetilmiş Kelimeler (bis)

biyolojik zarlarbiyolojik zırhbiyolojik adezif ilaçbiyolojik adezyonbiyolojik akrababiyolojik aminbiyolojik analizbiyolojikbiyolojik antropolojibiyolojik arıtmabiyolojik birikimbiyolojik bozunmabiyolojibiyoloji bölümübiyoloji ile ilgilibiyoloji laboratuaribiyolojicizarzar zorzar almakzar atmazar atma kabızar atmakzar bağlamakzar boşlukzar elektrotzar gelmekzaafzaaf ilezaafa uğramakzaafı surizaar
Yorumunuzu ve bilginizi paylaşın