kesinlik yasası ne demek?

  1. (Biçim ruhbilimi) Yaşantı ya da davranışların örgütlenmesiyle ilgili gene! bir yasa.

kesinlik kipi

  1. Bkz. Gelişimli kipler.

kesinlik

  1. Kesin olma durumu veya kesin davranış, katiyet.
  2. Bir bilginin, bir kanaatin şüpheye düşmeden onaylanması durumu.
  3. Bir niceliğin sayısal değerinin aslına tam uygun olması.
  4. Bir bilginin, bir kanının kuşkuya düşmeden onaylanması durumu. Bu anlamda: 1- (Öznelkesinlik) Düşüncenin hiç bir yanılma kaygısı olmadan bir kanıya katılması durumu. Burada kişisel bir kanı olarak (ahlaksal ve dinsel) inancın kesinliği söz konusudur. Bu türkesinlik nesnel güvenceden yoksundur, bunu gerekli görmez de. 2- (Nesnelkesinlik) Bir bilginin, bilgi temelleri ve konu üzerindeki nesnel görüşlere dayanan güvenilirliği geçerliği. Nesnelkesinlik a. dolaylı bir yolla (belgeler ya da çıkarımlar) sağlanabilir- tarihte ve mantıkta olduğu gibi-, b. dolaysız bir yolla, algılara, yaşantılara dayanarak sağlanabilir.
  5. Deney sonuçlarının tekrarlanabilirliği. Bir yöntemde, tamamen aynı şekilde çalışarak elde edilen sonuçların tekrarlanabilir olması.
  6. (en)Accuracy.
  7. (en)Certitude.
  8. (en)Definiteness.
  9. (en)Exactitude.
  10. (en)Finality.

yasa

  1. Olayların gidişinde olağan dışına yer vermeyen, değişmezlik ve mecburiyet gösteren kural.
  2. Devletin yasama organları tarafından konulan ve uyulması gereken kurallar bütünü, kanun.
  3. Bilimde çok sayıda deney ve gözlemden sonra, aynı şartlarda aynı sonuçları verdiği kesin olarak belirlenen durum.
  4. Toplumsal hayat içinde kendiliğinden oluşan ve uyulması toplum içinde yaşamanın bir mecburiyeti olan alışkıların bütünü.
  5. Düşüncenin mantıksal bir değeri olması için uyulması şart olan temel.
  6. Olaylar arasında düzenli bir bağıntıyı saptayan ve bir şeyin zorunlu olduğunu dile getiren genel önerme. Olayların gidişinde olağandışına yer vermeyen, değişmezlik ve zorunluluk gösteren kural (doğayasası).
  7. Değişmezlik ve zorunluluk niteliği taşımayan, ancak bir yükümlülüğü içeren, özgür bir istence dayalı kural (gereklilikyasası). .// Bu türyasa: a- Hukukta: Toplumda bireyler arası ilişkileri düzenlemek amacıyle devletçe konmuş yönerge ve kurallar, b- Ahlâkta: Törelerle ilgili davranışları düzenleyici buyruklar ve yönergeler; bir davranışın nasıl olması gerektiğini, ne yapmak gerektiğini gösteren kurallar. 3-Düşüncenin mantıksal bir değeri olması için uyulması zorunlu olan temel -> belitler; mantık kuralları (düşünmeyasaları).
  8. Kanun; düzen; töre.
  9. (en)Act of congress.
  10. (en)Code.

Türetilmiş Kelimeler (bis)

kesinlik kipikesinlikkesinliklekesinlikle daha ince topolojikesinlikle daha kaba topolojikesinlikle değilkesinlikle hayırkesinlikle ifade etmekkesinlikle kabul etmemekkesinlikle katılıyorumkesinli gereklik kipikesinlemekesinlestirkesinleşmekesinleşmekkesinleşmemekyasasızyasasızlıkyasayasa boşluğuyasa çıkarmakyasa değişikliğiyasa dışıyasyas ralyas süresiyas tutmayas tutmak
Yorumunuzu ve bilginizi paylaşın