kamu gideri ne demek?

  1. Geniş anlamda, devlet ve diğer kamu kuruluşlarının bütçe ödemeleri ile kamu iktisadi teşebbüsleri (KİT), sosyal sigorta ödemeleri, vergi muaflık ve istisnaları ve özel kişilere yapılan teşvikleri de içerir. Kanunlarına dayanılarak yaptırılan iş, alınan mal ve hizmet bedelleri, sosyal güvenlik katkı payları, iç ve dış borç faizleri, borçlanma genel giderleri, borçlanma araçlarının iskontolu satışından doğan farklar, ekonomik, malî ve sosyal transferler, verilen bağış ve yardımlar ile diğer gideri kapsar. Dar anlamda da kamu hizmetlerinin bedeli olarak, devlet ve diğer kamu tüzel kişilerinin (belediye, il özel idaresi gibi) yaptıkları ödemelerdir.

kamu giderleri

  1. Bk. devlet giderleri

kamu geliri

  1. Devletin kamu harcamalarını karşılamak amacıyla elde etmiş olduğu değerlerdir. Kanunlarına dayanılarak toplanan vergi, resim, harç, fon kesintisi, pay veya benzeri gelirler, faiz, zam ve ceza gelirleri, taşınır ve taşınmazlardan elde edilen her türlü gelirler ile hizmet karşılığı elde edilen gelirler, sosyal güvenlik primi kesintileri, alınan bağış ve yardımlar başlıca gelir kalemleridir.

Türetilmiş Kelimeler (bis)

kamu giderlerikamu gelirikamu gelirlerikamu görevikamu görevlilerinin yargılanmalarına ilişkin yöntemkamukamu alacağıkamu altyapı yatırımlarıkamu arazisikamu borcukamu borç belgitlerikamu borçlarıkamu bütçesikamu çıkarıkamu danışımıkamkam almakkam halkasıkam hareket kolukam levyesigideri gelirini aşmakgidericigidericilikgiderilemezgiderilmegiderilmekgiderilmemekgiderin gelirden fazla olmasıgiderin soğurtulmasıgidergider akışıgider ayakgider ayrımıgider bölünmesigide gelegide gidegidecek güzel bir yer bulalım mıgidecek yerlergideğen
Yorumunuzu ve bilginizi paylaşın