kamu geliri ne demek?

  1. Devletin kamu harcamalarını karşılamak amacıyla elde etmiş olduğu değerlerdir. Kanunlarına dayanılarak toplanan vergi, resim, harç, fon kesintisi, pay veya benzeri gelirler, faiz, zam ve ceza gelirleri, taşınır ve taşınmazlardan elde edilen her türlü gelirler ile hizmet karşılığı elde edilen gelirler, sosyal güvenlik primi kesintileri, alınan bağış ve yardımlar başlıca gelir kalemleridir.

kamu gelirleri

  1. Bk. devlet gelirleri
  2. (en)Public revenue.

kamu gideri

  1. Geniş anlamda, devlet ve diğer kamu kuruluşlarının bütçe ödemeleri ile kamu iktisadi teşebbüsleri (KİT), sosyal sigorta ödemeleri, vergi muaflık ve istisnaları ve özel kişilere yapılan teşvikleri de içerir. Kanunlarına dayanılarak yaptırılan iş, alınan mal ve hizmet bedelleri, sosyal güvenlik katkı payları, iç ve dış borç faizleri, borçlanma genel giderleri, borçlanma araçlarının iskontolu satışından doğan farklar, ekonomik, malî ve sosyal transferler, verilen bağış ve yardımlar ile diğer gideri kapsar. Dar anlamda da kamu hizmetlerinin bedeli olarak, devlet ve diğer kamu tüzel kişilerinin (belediye, il özel idaresi gibi) yaptıkları ödemelerdir.

geri

  1. Arka, bir şeyin sonra gelen bölümü, art, alt taraf, ileri karşıtı
  2. Bundan başkası
  3. Son, sonuç.
  4. Bir şeyin sona kalan bölümü.
  5. Geçmiş, mazi
  6. Hayvanda boşaltım organının dışı.
  7. Eksik gösteren (saat).
  8. Aptal, anlayışsız.
  9. Araba üzerine gerilerek kenarları arabanın korkuluğuna tutturulan ve içine saman veya tahıl doldurulan büyük kıl çuval.
  10. Vücudun ortasından geçen çizgiyle dar açı yapan çizginin gösterdiği ve ilerinin karşıtı olan yön.

Türetilmiş Kelimeler (bis)

kamu gelirlerikamu giderikamu giderlerikamu görevikamu görevlilerinin yargılanmalarına ilişkin yöntemkamukamu alacağıkamu altyapı yatırımlarıkamu arazisikamu borcukamu borç belgitlerikamu borçlarıkamu bütçesikamu çıkarıkamu danışımıkamkam almakkam halkasıkam hareket kolukam levyesigelirin anamala çevrilmesigelirin faizi karşılama oranıgelirin fonksiyonel dağılımıgelirin işlevsel dağılımıgelirin marjinal faydasıgelirin sermayeye çevrilmesigelirin yeniden bölüşümügelirin yeniden dağılımıgelirini tam göstermemekgelirgelir akım devresigelir bağlamagelir bağlamakgelir beyannamesigelibolugeliçgelidgeliditygelif
Yorumunuzu ve bilginizi paylaşın