umumi coğrafya ne demek?

  1. Genel coğrafya.
  2. Bk. genel coğrafya

genel

  1. Bkz. non spesifik
  2. Bir şeye veya bir kimseye özgü olmayıp onun bütün benzerlerini içine alan, umumi.
  3. Ayrıntıları göz önüne alınmayarak bütünü bakımından ele alınan
  4. Bir genelleme sonucunda elde edilen.
  5. Yetkisi ve sorumluluğu çok olan.
  6. Herkesin yararlanabileceği (yer, nesne).
  7. Cinsle, türle ilgili olan; bir türün, bir cinsin bütün nesnelerini içinde toplayan; bir nesne sınıfının bütün nesnelerini toplayan.
  8. Azlık, çokluk ya da bütünlüğü belirlemeden bir sınıfta birçok bireylere (ya da her biri bölünmez bir bütün kuran bir çok öbeklere) uygun düşen.
  9. Bir sınıfın bireylerinin büyük bir bölümüne uygun düşen. "Genellikle", "genel olarak" deyimleri günlük dilde de bu anlamda kullanılır. Genellikle dendiğinde kuraldışına yer var demektir. Bu anlamda genel hem tümele hem kuraldışına karşıttır.
  10. Bk. evrensel

genel coğrafya

  1. Yeryüzünün her türlü coğrafya olaylarını ayrı ayrı olarak araştıran, doğuşunu, işleyişini, yayılışını inceleyen coğrafya bilimi.
  2. Coğrafyanın, olayları ve bunların dağılışını yeryüzünün bütünü üzerinde inceleyen ana kolu. bkz. coğrafya.
  3. (en)Sistematic geography.
  4. (fr)Géographie générale

umumi

  1. Genele ait, umuma ait
  2. Genel
  3. Umumi heyet: genel kurul. Umumi mukavele: toplu sözleşme.
  4. (en)General.
  5. (en)Universal.
  6. (en)Common.
  7. (en)Public.

umumi af

  1. Genel af.

coğrafya

  1. Yeryüzünü fiziksel, ekonomik, beşerî, siyasal yönlerden inceleyen bilim.
  2. Bir yeryüzü parçasını, bir bölgeyi, bir ülkeyi belirleyen, niteleyen, fiziksel, ekonomik, beşerî, siyasal gerçekliklerin tümü
  3. Yeryüzünde oluşan fiziksel, dirimsel ve insana değgin olayları betimleyerek oluş nedenlerini, dağılışlarını ve aralarındaki ilişkileri kendine özgü ilkelerle araştırıp açıklayan bilim.
  4. Yeryüzünün şimdiki halini çeşitli cihetlerden inceleyen ilim. Bölümlerinden olan Fiziki Coğrafyada: Karalarla denizlerin durumları ve iklimleri;İktisadi Coğrafyada: Toprak mahsulleri, sanayi ve ticaret işleri;Siyasi Coğrafyada: Irk, dil, millet hususiyetleri ve devlet sınırları anlatılır.Bunlardan başka; hayvanat, nebatat, ziraat, tarih, matematik gibi çeşitli mevzularla alakalı coğrafya kolları da vardır.
  5. (en)Geography.
  6. (fr)Géographie

Türetilmiş Kelimeler (bis)

umumiumumi afumumi araziumumi binalarumumi bir alanı özele çevirmekumumi dersumumi efkarumumi eğilimumumi görünüşumumi helaumumumum çıkmasıumum müdürumum müdürlükumuma açık olmacoğrafyacoğrafya boylamı boylamcoğrafya enlemi enlemcoğrafya kitabıcoğrafya konsayılarıcoğrafya mektebicoğrafya milicoğrafya okulucoğrafya sözlüğücoğrafyacıcoğrafı determinzmcoğrafı icabiyecoğrafı tulcoğraficoğrafi alan adları
Yorumunuzu ve bilginizi paylaşın