inşikakı asa ne demek?

  1. Değneğin kırılması. (Osmanlıca'da yazılışı: inşikak-ı asâ)

inşikakı kamer

  1. Ay'ın parçalanması. Peygamberimiz Hazret-i Muhammed Aleyhissalatü vesselamın mu'cizesi eseri olarak gökte ay'ın en parlak olduğu bir zamanda ikiye ayrılması. (...Hem Resul-i Ekrem'in (A.S.M.) mütevatir ve kat'i bir mu'cize-i kübrası "Şakk-ı Kamer" dir. Evet, şu "İnşikak-ı Kamer" çok tariklerle mütevatir bir surette, İbn-i Mes'ud, İbn-i Abbas, İbn-i Ömer, İmam-ı Ali, Enes, Huzeyfe gibi pek çok eazım-ı sahabeden müteaddid tariklerle haber verilmekle beraber, Nass-ı Kur'an ile $ ayeti, o mu'cize-i kübrayı aleme ilan etmiştir. O zamanın inatçı Kureyş müşrikleri, şu ayetin verdiği habere karşı inkar ile mukabele etmemişler, belki yalnız "sihirdir" demişler. Demek kafirlerce dahi Kamerin inşikakı kat'idir. M.) (Osmanlıca'da yazılışı: inşikak-ı kamer)

inşikak

  1. Bk. düz kırık
  2. Bk. kırık
  3. İkiye ayrılma. Çatlama. Yarılma.

asa

  1. Bazı ülkelerde, hükümdarların, mareşallerin, din adamlarının güç sembolü olarak törenlerde taşıdıkları bir tür ağaç veya metalden değnek.
  2. İhtiyarların baston yerine kullandıkları uzun sopa.
  3. Genişlik. Zuhur, meydana çıkma. Büyük kadeh.
  4. (Fiil veya harftir) Ümid veya korku bildirir. Şek ve yakin manalarına delalet eder; (ola ki, şayet ki, meğer ki, olur, gerektir) manalarına gelir. (Kade) $ fiiline benzer. Ekseri, (lakin) (leyte) manasına temenni için kullanılır. Hitab-ı İlahi kısmında yakin ve vücubu ifade eder. (Osmanlıca'da yazılışı: asâ)
  5. Yaş olan şey kuruyup katılaşmak.
  6. (Asa. C.) Değnekler, sopalar, bastonlar. (Osmanlıca'da yazılışı: a'sa)
  7. (en)Baton.
  8. (en)Staff.
  9. (en)Stick.
  10. (en)Scepter.

Türetilmiş Kelimeler (bis)

inşikakı kamerinşikakinşikak cidarlarıinşikak hattıinşikak istikametiinşikak menbaıasaasa derecesiasa duyarlığıasa foetidaasa ölçünleriasa standardsasa şeklindeasabasab ı basarıasab ı semıasas ... as everas ... so ...as a consequence ofas a countermeasure to
Yorumunuzu ve bilginizi paylaşın