havassı hümayun ne demek?

  1. Tar: Osmanlı İmparatorluğunun fütuhat devirlerinde (yükselme devri) fethedilen araziden devlet hazinesine ayrılan kısım. Her yer zaptedildikçe, arazi: timar, zeamet ve has namıyla üç sınıfa ayrılırdı. Mesela 250 köyden müteşekkil bir sancağın 100-150 köyü ikişer üçer köy olarak 40-50 tımara ayrılır, harpte başarı gösteren askerlere dağıtılırdı. Kalanı zeamet ve has itibar edilerek bundan vezirlere, sancak beylerine, beylerbeyilere ve sair devlet büyüklerine hisse ifraz edildikten sonra geri kalan kısım, "Hass-ı Hümayun" namıyle devlete bırakılırdı. (O.T.D.S.) (Osmanlıca'da yazılışı: havâss-ı hümayun)

havassı batına

  1. Kalbe bağlı beş duyğu: Hiss-i müşterek (hayal kuvveti), müdrike (akıl), vehim (vahime), hafıza, mutasarrıfa (meydana getirici hayal kuvveti). (Osmanlıca'da yazılışı: havass-ı (hamse-i) bâtına)

havassı zahire

  1. Zahiri beş duygu: Tatmak, görmek, işitmek, koklamak, dokunup duymak. (Osmanlıca'da yazılışı: havass-ı (hamse-i) zâhire)

hümayun

  1. Türk müziğinde dügâh perdesinde karar kılan bir makam.
  2. Kutlu, mutlu.
  3. Padişahla ilgili.
  4. Padişaha özgü, hükümdarla ilgili.
  5. Kutlu, kutsa
  6. Padişaha ait.

Türetilmiş Kelimeler (bis)

havassı batınahavassı zahirehavassı refiahavasshavass guyanhavass u avamhavashavasal olarakhavasal perspektifhavasal sishavaseverhavahava açmakhava akımıhava akımlıhava akış direncihümayunhümayunnamehümayi ikbalhümahüma kuşuhümamhümanisthümanist eğitimhüm
Yorumunuzu ve bilginizi paylaşın