ek film ne demek?
- Bir izlencenin eksik süresini doldurmak üzere gelişigüzel seçilmiş film.
Fill-up, supply reel.
Beiprogramm, Programmfüller
Complément de programme
ek fiil
- İsim, sıfat, zamir vb. isim soyundan kelimelerin yüklem görevinde kullanılmasını sağlayan yardımcı fiil, ek eylem.
- Eski Türkçede er- yardımcı fiilinin er->ir->i- biçiminde ekleşmesinden oluşan, ad soylu kelimelerin yüklem olarak kullanılmasını sağlayan ve birleşik fiil çekimlerinde de görev alan fiil. Şahıslara göre çekiminde +Im/+Um, +sIn/+sUn, +sI-nIz/ +sU-nUz, DIrIAr/ +DUrlAr şekillerine girer: çalışkan+ım, çalışkan+sın, çalışkan+dır, çalışkan+ız, çalışkan+sınız, çalışkan+dırlar gibi. Yukarıdaki örneklerde görüldüğü üzere,ek-fiilin 3. şahıs teklik ve çokluk çekiminde eski bir tur- yardımcı fiilinin ekleşmesinden oluşan +DIr bildirme eki kullanılmaktadır.ek-fiilin olumsuzu değil kelimesi ile kurulur: Eski değildir, rahat değildirler (değillerdir). Ek- fiilin hikâye, rivâyet ve şart biçimleri şahıs ekleri ile genişletilmiş -DI/ -DU, -mIş/-mUş, -sA ekleri ile kurulur: çalışkan-dım (<çalışkan i-dim), çalışkan değildim (<çalışkan değil i-dim); çalışkan-mışım (<çalışkan i-mişim) çalışkan değilsem (<çalışkan değil i-sem) vb. krş. bildirme ekleri.
Substantive verb, predicative verb, verb of predication, copula, copulative verb.
Verbe substantif, verbe copule, verbe prédicatif
ek finansman kolaylığı
- Ödemeler bilânçosu büyük ölçüde açık veren ülkelere, bir istikrar programı çerçevesinde, üç yıla kadar vadeli kredi sağlamak amacıyla 1979 yılında IMF bünyesinde oluşturulmuş fon.
Supplementary financing facility.
film
- Sinema makinesiyle gösterilen eser.
- Fotoğrafçılıkta, radyografide ve sinemacılıkta resim çekmek için kullanılan, selülozdan, saydam, bükülebilir şerit.
- Sinemacılıkta, bir oyunun bütününü taşıyan şerit veya şeritlerin bütünü.
- Makinesiyle gösterilen eser.
- Camlara yapıştırılarak içerinin görünmesini engelleyen bir tür ince yaprak.
- Bk. yaygı
- Sinemafilmini gerçekleştirmekte kullanılan, selüloitten, saydam, esnek, bükülebilir, eni ve biçimi ölçünlere göre belirlenmiş kuşak; sinemanın ham özdeği
- Bunun, henüz alıcıda kullanılmamış, duyarkatı etkilenmemiş olanı, boşfilm
- Aynı kuşağın alıcıda kullanılmış, üzerinde gizli görüntü oluşmuş olanı, dolufilm
- (Genel anlamda) Göstericide kullanılmak üzere her şeyi hazır, tamamlanmamış sinema yapıtı. (Filmin siyah-beyaz, renkli, dar, geniş, sesli, sessiz, negatif, pozitif, vb. birçok çeşidi vardır; bunlar kendi maddelerinde ayrı ayrı gösterilmiştir).
Türetilmiş Kelimeler (bis)
ek fiilek finansman kolaylığıek fişek faizek açıklamaek açıklama ımiek açıklama metniek açıklama penceresiek açıklamalarekek açıklamaya gitek ağırlıkek akisek artı değeree 6 banyoe 6 prosese ağe boatfilmfilm actorfilm adaptationfilm addictfilm adıfilm advancefilm almafilm almakfilm amilifilm amilliğifilfil ayaklılıkfil bitifil çomağıfil derisi hastalığı