altında yatan neden ne demek?

  1. (en)Root.

altında yatan

  1. (en)Underlying.

altında

  1. Sahnenin seyirciye yakın kesimi. bk. sahne aşağısı.
  2. Yüksek bir yerden geniş bir alanı görür durumda.
  3. (en)Under.
  4. (en)Down.
  5. (en)Beneath.
  6. (en)Underneath.
  7. (en)Down below.
  8. (en)Below smb.
  9. (en)Neath.
  10. (en)Hypo.

yatan

  1. 1) az güçlü olup çalışan, çok güçlü olup çalışmayandan daha başarılı olur; 2) soylu, güçlü olmadıkları hâlde geçimlerini sağlamak için çalışanlar soylu, güçlü olup da tembel tembel oturanlara yeğlenirler.

neden

  1. Bir olayı ve durumu gerektiren, doğuran başka olay veya durum, sebep
  2. Bir olayı doğuran başka bir olayı sormak için kullanılan bir söz; niçin
  3. Bir varlığı veya olayı etkileyen, oluşturan, doğuran şey, sebep, illet.
  4. I. Gerçekneden (illet). 1- Bir olayın gerçeknedeni. Bir şeyi etkileyen, oluşturan, doğuran; -> etkinin bağlılaşık kavramı; gerçek etkilere ve değişmelere yol açan etkileme. ("A B ninnedenidir." dendiğinde, "A nın varoluşu B nin varoluşununnedenidir." denmek istenir.) Eskiçağda ve Dekartçılarda bugünkünden daha geniş anlamda kullanılmıştır. Aristotelesnedeni dört ayrı anlamda kullanır: a.Biçimselneden (causa formalis): Biçim verenneden. b. Özdeksel-içerikselneden (causa materialis): Gerçekte bulunan özdekselneden; özdeksel koşul; etkilemenin, temeli, değişmeyen özdeği; kendisinden bir şeyin oluştuğu şey. c. Etkileyicineden (causa efficiens): Başlangıçta bulunan edici, yapıcı, etkileyicineden. d. Erekselneden (causa finalis): Bir son, erek güdenneden. Günümüzdenedenin yalnızca bu son iki anlamı kalmıştır. Etkileyicineden, bir başka olayı doğuran, bir olayı ya da bir eylemi yaratan varlığı göstermek için; erekselneden de, bir edimi gerçekleştirmek üzere güdülen ereği göstermek için kullanılır. 2- Bir özün, bir varlığın olanağının varlık koşulu olarak varlıknedeni, var olmanedeni (Lat. ratio essendiratio possibilitatis). Ancak burada olgusal olay henüz söz konusu değildir, böyle bir olay için gerçekneden (causa) olması zorunludur. 3-Hareketnedeni, kımıldatıcıneden, güdü (motif). İstemenin, eyleminin ruhsalnedeni. II. Mantıksalneden (sebep): 1- Kensisinden, başka bir yargının, başka bir önermenin, başka bir kavramın zorunlukla çıktığı yargı, önerme ya da kavram. Temel, dayanak, gerekçe. (Bağlılaşık kavramı: sonuç=consecutio.) 2- Doğrulayıcıneden, doğrulama, gerekçe: Bir şeyi haklı göstermek üzere öne sürülen kanıt. (Bu kanıt iyi olmayabilir de.) 3- Bilginedeni (ratio cognoscendi): Bir şeyin bilinmesini sağlayanneden. (Ör. Termometrenin yükselmesi ısı artışının saptanması için bilginedenidir; termometre ısının yükselmesinin gerçeknedenini açıklamaz, yalnızca onun bilinmesininnedenidir.)
  5. (en)Cause,.
  6. (en)What for.
  7. (en)Causatively.
  8. (en)Forwhy.
  9. (en)Whence.
  10. (en)Wherefore.

Türetilmiş Kelimeler (bis)

altında yatanaltındaaltında ezilmekaltında imza bulunanaltında kalmakaltında kalmamakaltında olmakaltında toplanmakaltında yatmakaltındakialtınaltın adamaltın adı pul oldu, kız adı dul oldualtın adını bakır etmekaltın ağacıyatanyatan birini oturtmakyatan ölmez, eceli yeten ölüryatan ölmez, yeten ölüryata eğrisiyata pata diyagramıyata pata modeliyatacak yeryatacak yer bulmakyatyat borusuyat ile gitmekyat ile yolculuk etmekyat kiralama ücreti ne kadar
Yorumunuzu ve bilginizi paylaşın