yuvarlak açınık ne demek?

  1. Bkz. Açınık.

yuvarlak

  1. Top veya küre biçiminde olan, müdevver.
  2. Top veya küre biçiminde toparlak şey.
  3. (en)Annular.
  4. (en)Circular.
  5. (en)Conglobate.
  6. (en)Orbicular.
  7. (en)Rotund.
  8. (en)Rotundate.
  9. (en)Round.
  10. (en)Domed.

yuvarlak ağızlılar

  1. Gerçek çenenin yerinde geniş bir emici ağız bulunan, iskeletleri kemikleşmemiş çok ilkel yapılı hayvanlar.
  2. (Yun. kyklos: yuvarlak; stoma: ağız) Omurgalılar (Vertebrata) dalından, çok ilkel yapılı, uzun ve yılan biçiminde vücutlu, gerçek çenenin yerinde geniş bir emici ağız bulunan, iskeletleri kemikleşmemiş, sırt ipliği bütün hayatları boyunca kalan, bir tek burun delikleri olan, beyinleri küçük ve kafataslarının art tarafı zar hâlinde olan, bir tek taşemengiller (Petromyzontidae) familyası bulunan bir sınıf.
  3. Çok ilkel yapılı, uzun ve yılan biçiminde vücutlu, gerçek çenenin yerinde geniş bir emici ağız bulunan, iskeletleri kemikleşmemiş, sırt ipliği bütün hayatları boyunca kalan, bir tek burun delikleri olan bir alt sınıf.
  4. (en)Cyclostomes.
  5. (al)Rundmäuler
  6. (fr)Cyclostomes
  7. (la)Cyclostomata, Marsupobranchii
  8. (la)Cyclostomata

açınık

  1. Kapantı veya fazla daraltı yapmaksızın dudakların ve ağız içinde dilin aldığı çeşitli durumlarda açık ağızla soluğun dışarıya verilmesinden meydana gelen seslere denir.açınıklar sürelerine göre UZUN (Longue) ve KISA (Brève), dil ile damak arasındaki yolun genişliğine göre GENİŞ (Large: a, e, o, ö) ve DAR (Etroite: ı, i, u, ü), dudakların düz veya yuvarlak bir şekil aldıklarına göre DÜZ (Non - arrondi: a, e, ı, i,) ve YUVARLAK (Arrondie: o, ö, u, ü), ağzın arkasından veya biraz daha önden çıktıklarına göre de KALIN, ART veya ARTDAMAKSIL (Postérieure ou Vélaire: a, ı, o, u) ve İNCE, ÖN veya DAMAKSIL (Antérieure ou Palatale: e, i, ö, ü) diye ayrılır. Bundan başka acıraklar bazı dillerde YÜKSEK (Haute), ORTA (Moyenne), ALÇAK (Basse), AÇIK (Ouverte), KAPALI (Fermée), GERGİN (Tendue), SALKIN (Re-laehée), DÜZGÜLÜ (Normale), DÜZGÜSÜZ (Anormale), KESKİN (Aigue), AĞIR (Grave), DURU (Claire), PARLAK (Eclatante), KOYU (Sombre) ve DONUK (Terne) diye ele alınır.
  2. (fr)Voyelle

Türetilmiş Kelimeler (bis)

yuvarlakyuvarlak ağızlılaryuvarlak arkalı koltukyuvarlak basli pimyuvarlak başlı çekiçyuvarlak başlı kimseyuvarlak başlı vidayuvarlak binaya aityuvarlak burunluyuvarlak cerrah testeresiyuvarlayuvarlacıkyuvaryuvar yuvarlakyuvar yuvaryuvarcıkyuvarın hacmiaçınıkaçınık göreviaçınık gövdeli isim çekimiaçınık kaynaşmasıaçınık öğesiaçınık sesaçınık yayılışıaçınıkla girşimaçınıklar uyumuaçınıklararası abanıkaçınığımsı abanıkaçınaçın gözü ekmek teknesinde oluraçın imanı olmazaçın karnı doyar, gözü doymazaçın koynunda
Yorumunuzu ve bilginizi paylaşın