açınık kaynaşması ne demek?

  1. İki veya ikiden fazla açınığın kaynaşıp tek ses halinde çıkması ki silinme, çitişme, toplaşma ve derilme yollarından biriyle olur. Bu kelimelere bakınız.
  2. (fr)Synalèphe

açınık

  1. Kapantı veya fazla daraltı yapmaksızın dudakların ve ağız içinde dilin aldığı çeşitli durumlarda açık ağızla soluğun dışarıya verilmesinden meydana gelen seslere denir.açınıklar sürelerine göre UZUN (Longue) ve KISA (Brève), dil ile damak arasındaki yolun genişliğine göre GENİŞ (Large: a, e, o, ö) ve DAR (Etroite: ı, i, u, ü), dudakların düz veya yuvarlak bir şekil aldıklarına göre DÜZ (Non - arrondi: a, e, ı, i,) ve YUVARLAK (Arrondie: o, ö, u, ü), ağzın arkasından veya biraz daha önden çıktıklarına göre de KALIN, ART veya ARTDAMAKSIL (Postérieure ou Vélaire: a, ı, o, u) ve İNCE, ÖN veya DAMAKSIL (Antérieure ou Palatale: e, i, ö, ü) diye ayrılır. Bundan başka acıraklar bazı dillerde YÜKSEK (Haute), ORTA (Moyenne), ALÇAK (Basse), AÇIK (Ouverte), KAPALI (Fermée), GERGİN (Tendue), SALKIN (Re-laehée), DÜZGÜLÜ (Normale), DÜZGÜSÜZ (Anormale), KESKİN (Aigue), AĞIR (Grave), DURU (Claire), PARLAK (Eclatante), KOYU (Sombre) ve DONUK (Terne) diye ele alınır.
  2. (fr)Voyelle

açınık görevi

  1. Açınıkların ve bazan seslilerin abanıklar için bir dayanak meydana getirmeleri. Kar kelimesinde a, hem k hem de r için, Kart kelimesindeki r ise t içinaçınık görevindedirler (Bkz. ündeş).
  2. (fr)Effet vocalique

kaynaşma

  1. Kaynaşmak işi
  2. Kalabalığın çok olduğu bir yerde kıpırdanma, hareketlilik.
  3. Huzursuzluk
  4. Ayrı hecelerdeki iki ünlünün bir tek ünlüde veya birden çok hecedeki seslerin tek hecede toplanması olayı. Bu olay daha çok kelime birleşmelerinde görülür: gidemedim (< kēt-e umadum), sekiz on > seksen, dokuz on > doksan, cumartesi (< cuma ertesi), niçin (< ne için), neyse (< ne ise), her neyse (< her ne ise), nasıl (< ne asıl), neylersin (< ne eylersin), ayol (< ay oğul), güllaç (< güllü aş), sütlaç (< sütlü aş), yirmi (< yigirmi), doğurmak > dBormak, yapurgak > yaprak, geleceğim > gelcem vb.
  5. Bk. birleşme
  6. (en)Contraction.
  7. (en)Fusion.
  8. (en)Agitation.
  9. (en)Surge.
  10. (en)Joining together.

Türetilmiş Kelimeler (bis)

açınıkaçınık göreviaçınık gövdeli isim çekimiaçınık öğesiaçınık sesaçınık yayılışıaçınıkla girşimaçınıklar uyumuaçınıklararası abanıkaçınıklarda nicelik almaşımıaçınığımsı abanıkaçınaçın gözü ekmek teknesinde oluraçın imanı olmazaçın karnı doyar, gözü doymazaçın koynundakaynaşmakaynaşma birimikaynaşma boşluklarıkaynaşma kaynağıkaynaşma kaynağı yapma
Yorumunuzu ve bilginizi paylaşın