yaşama felsefesi ne demek?

  1. -> Usçuluğun ve -> olguculuğun usa üstünlük veren doğrultularına karşılık, doğal verilmişliği ve tarihselliği içinde somut yaşamın araştırılmasına ağırlık veren, insan yaşamının anlamı, değeri, ereği ve doğru yaşama biçimi üzerine öğretiler. "Düşünüyorum."un yerini "Yaşıyorum.", "genel olarak bilinç"in yerini "gerçek bilinç" alıyor bu öğretilerde.yaşama felsefesi şu biçimlerde karşımıza çıkar: 1- Dirimbilimsel yaşamayı değerli sayan ve tini, düşünceyi ruhun karşıtı bir şey olarak değerden düşüren doğalcıyaşama felsefesi (Darwin, Haeckel ve Nietzsche). 2- Tinsel yaşamayı her şeyin üstünde bir güç diye tanıyan idealistyaşama felsefesi (Dilthey, Bergson, Croce, Ortega y Gasset).
  2. (en)Philosophy of life.
  3. (fr)Philosophie de la vie

yaşama

  1. Yaşamak işi
  2. (en)Living.
  3. (en)Survival.

yaşama atılımı

  1. (Bergson'da) Yaşamı ileri götüren iç güç; yaşamın her türlü yaratıcı gelişmesinde kendini belirten, yaratmadan yaratmaya sıçramayı sağlayan güç, evrenin ana, temel gücü. // Bergson bu terimi "Yaratıcı Evrim" adlı yapıtında kullanmıştır.

felsefe

  1. Varlığın ve bilginin bilimsel olarak araştırılması
  2. Bir bilimin veya bilgi alanının temelini oluşturan ilkeler bütünü.
  3. Bir filozofun, bir felsefe okulunun, bir çağın öğretisi.
  4. Dünya görüşü
  5. Bir konuda soyut düşünüş
  6. Bk. düşünbilim
  7. Yunanca (Philosophos)dan Arapçalaşmış. Feylesofların mesleği.
  8. Gerçeğin (realitenin) tümünü, özdek ve yaşam ile ilgili türlü belirtileri neden, ilke ve erekler bakımından inceleme amacı taşıyan düşünce etkinliği.
  9. Bilgi, kavram, inanç ve kuramların çözümlenmesi ve eleştirilmesinde açıklık arayan düşünme yöntemi.
  10. Bir kimsenin kişisel davranış ve düşüncelerine kılavuzluk yapmaya yarayan toplu ve tutarlı görüş.

Türetilmiş Kelimeler (bis)

yaşamayaşama atılımıyaşama coşkusuyaşama çabasıyaşama döndürmeyaşama döndürmekyaşama dönük programyaşama düzeyiyaşama geçirmekyaşama gücüyaşamyaşam ağacıyaşam alanıyaşam alanı yapısıyaşam aşamalarıfelsefeselfelsefefelsefe bölümüfelsefe i diniyefelsefe i elyaviyefelsefe i sanat
Yorumunuzu ve bilginizi paylaşın