uzay biyolojisi ne demek?

  1. Uzay kapsüllerine özgü olan koşulların insanlar, hayvanlar, bitkiler, bakteriler ve proteinler üzerindeki etkilerini inceleyen bilim dalı.
  2. (en)Space biology.

uzay

  1. Bütün varlıkların içinde bulunduğu sonsuz boşluk, feza, mekân.
  2. Bütün gök cisimlerinin içinde bulunduğu sınırsız boşluk.
  3. Üçüuzaysal ve biri zamansal olmak üzere dört-boyutlu sınırsız sürem.
  4. İçinde bir cismin bulunabileceği yerlerin tümünü gösteren kavram, bütün var olanları içinde bulunduran şey. // Felsefenin temel bir kavramı olarak daha eski Yunan atomcularında bile vardır. Bununla birlikteuzayın özü ve gerçekliği bakımından ne olduğu, kendinde bir varlığı olup olmadığı, yalnızca öznel bir şey mi olduğu, nesnelerden önce mi, yoksa onlarla birlikte mi bir gerçekliği olduğu, sonlu mu, sonsuz mu olduğu gibi sorularlauzay, felsefenin en çok tartışılan sorunlarından biridir. Günümüzün felsefe, matematik-doğabilimi ve ruhbilim tartışmalarında değişikuzay kavramları ortaya çıkmıştır: 1- Matematikseluzay: Algılanmaya gereksinme göstermez, yalnızca kavramlarla düşünülebilir, boyutları üçten çok olabilir. 2- Fizikseluzay: Gerçek nesnelerin düzenlenme biçimi. 3- Algıuzayı: Algının koşulu. 4- Yaşantıuzayı: Somut ben'le ilgili ve kişisel değerlemelerle belirlenmiş. 5- Fizikötesiuzay: Bilimlerden önce var olan veuzay algımızın,uzay yaşantımızın bağlılaşık kavramı.
  5. Çevremizi saran ve sonsuza kadar uzadığı kabul edilen hacim.
  6. Üç boyutla tanımlanan bölge.
  7. bütün varlıkların içinde bulunduğu sonsuz boşluk
  8. Bütün varlıkların içinde bulunduğu sonsuz boşluk.
  9. Bk. boşluk
  10. (en)Space.

uzay açı katı açı

  1. Uzaydaki bir yüzey parçasının ya da bir cismin gökyüzü üzerindeki izdüşümünün kenar noktalarını gözlemciye birleştiren doğruların oluşturduğu koniye benzer yüzey içinde kalan uzay parçası.
  2. (en)Solid angle.
  3. (fr)Angle solide

biyoloji

  1. Bitki ve hayvanların doğma, gelişme, üreme vb. yaşayış evrelerini inceleyen bilim, dirim bilimi.
  2. (Yun. bios: hayat; logos: ilim) Hayat ilmi; genel anlamda bitki ve hayvanların köken, yapı, gelişme, çalışma, dağılış, büyüme ve çoğalmaları ile uğraşan bilim dalı.
  3. Canlıların yapısını, oluşumunu, işlevlerini ve davranışlarını inceleyen bilim dalı.
  4. Yun. Canlı varlıkları inceliyen ilim. Hayvanları inceleyen bölümüne zooloji; bitkileri inceleyen bölümüne botanik denir. Biyoloji, incelediği konulara göre çeşitli isimler alır. Canlının dış yapısını inceleyen: Morfoloji; dokuları inceleyen; histoloji canlıların büyüyüp gelişmelerini: embriyoloji; hayati faaliyetleri inceleyen: fizyoloji; iç salgı bezlerin faaliyetlerini inceleyen: endrokrinoloji; hastalık hallerini inceleyen: patoloji; canlıların sınıflandırılmasını yapan: sistematik; bitki veya hayvan neslinin ıslahı ile uğraşan: zootekni; mikroskobik canlıları inceleyen: mikrobiyoloji'dir. İç yapısını inceleyen: anatomi; hücreleri inceleyen; sitolojidir.
  5. Canlı bilimi.
  6. (en)Biology.
  7. (al)Biologie
  8. (fr)Biologie

Türetilmiş Kelimeler (bis)

uzayuzay açı katı açıuzay adamıuzay adamlığıuzay algısıuzay aracıuzay aracı mürettebatıuzay araştırmasıuzay boşluğuuzay çağıuzauza devimuza duyumuzadevimuzadıkça uzamakbiyolojistbiyolojibiyoloji bölümübiyoloji ile ilgilibiyoloji laboratuaribiyolojicibiyolog
Yorumunuzu ve bilginizi paylaşın