tikel değilleyici önerme ne demek?

  1. Bk. tikel olumsuz önerme.

tikel olumsuz önerme

  1. (…) (Kimi S,P değildir) biçimindeki özne-yüklem önermesi. || Bu önerme SoP olarak kısaltılır; simgesi O dur. Anl. tikel değilleyici önerme.
  2. (en)Particular negative proposition.
  3. (fr)Particulière négative

tikel

  1. Cüzi, kısmi.
  2. Bir türün bütün bireylerine değil de bir veya birkaç bireyine ilişkin olan, cüzi, tümel karşıtı.
  3. Bir tümün bir parçası ile ilgili.
  4. (Mantıkta) Bir türün bütün bireylerine değil de bir ya da birkaç bireyine ilişkin olan. // Önermelerin olumlu ya da olumsuz oluşuna göre İ ve O simgeleri ile gösterilir. Formülü: Bazı S ler P dir; bazı S ler P değildir. Karşıtı bk. tümel
  5. (en)Particular.
  6. (en)Partial.
  7. (al)Teilweise
  8. (fr)Particulier
  9. (fr)Partiel
  10. (la)Particularis

tikel bağlanım

  1. (bağlanım çözümlemesi) k bağımsız değişkenden kl'i boşlandığında geriye kalan tek değişken ile bağımlı değişken arasındaki bağlanım.
  2. (en)Partial regression.

değilleyici

  1. Yüklemi olumsuz olarak konmuş (önerme). Karşıtı bk. evetleyici
  2. (en)Negative.
  3. (fr)Négatif
  4. (la)Negativus

önerme

  1. Kabul edilmesi için öne sürülen düşünce, teklif.
  2. Bir savı öne süren veya bir durumu dile getiren cümle, belli bir yorumda belli bir doğruluk değeri kazanan düzgün deyim, kaziye.
  3. Önermek işi.
  4. Bir yargı içeren, doğru ya da yanlış olabilen sav.
  5. (Klasik mantıkta).-5- Yargının sözlerle dile gelişi; doğru ya da yanlış olabilen bir anlatım. // Modern mantıkçılar doğru ya da yanlış olabilen anlatım yanında belirsiz kalan bir anlatım da bulunduğuna dikkati çekmişlerdir.önerme mantıksal terim olarak temel anlamını modern mantıkta kazanmıştır. B. Russellönermeden "İlk planda bir şeyi ya doğru olarak ya da yanlış olarak dile getiren sözler kuruluşu."nu anlar; örneğin: 2x2=4 de 2x2=5 de birerönermedir; "Sokrates bir insandır." "Sokrates bir insan değildir." de birerönermedirler; önemli olanönermedenönerme görevini ayırmaktır.önerme görevi bir anlatımda bu anlatımı kuran bir ya da daha çok belirsiz parçayı, bu parçalara değer yüklendiğinde birönerme kılacak olan anlatımdır. Ör. "X bir insandır." X belirsiz kaldığı sürece buönerme ne doğrudur ne yanlış; X e bir değer verilirse bundan doğru ya da yanlış birönerme çıkar.
  6. Bir savı öne süren ya da bir durumu dile getiren (genellikle bildiri kipinde olan) bir tümce; belli bir yorumda belli bir doğruluk değeri kazanan düzgün deyim. || Bir önermenin kaplamı kendi doğruluk değeri, içlemi de öne sürdüğü sav ya da dile getirdiği durumdur. Dizimsel türü: p. Anl. bildirsel tümce, kapalı tamdeyim, kapalıönerme, sıfırlı yüklem, sıfırlı tamdeyim. Krş.. çekirdekönerme, yalınçönerme, bileşikönerme, tekilönerme, genelönerme, doğruönerme, yanlışönerme, geçerliönerme, tutarlı önerme.
  7. Önesürüş.
  8. Sav ya da durum.
  9. (en)Sentence,.
  10. (en)Statement,.

Türetilmiş Kelimeler (bis)

tikeltikel bağlanımtikel basınçtikel birlikteliktikel boğumtikel boşluktikel bölgelemetikel damıtımtikel dengeli eksik bölüktikel dengeli örgü tasarımıtiketiktik ağacıtik sayısıtik taktikadeğilleyicideğilleyici önermedeğillemedeğilleme eklemideğilleme önermesideğillemeli geçişli bağıntıdeğillemeli ikil önerme kalıpları
Yorumunuzu ve bilginizi paylaşın