tasımsal çıkarım genel kalıbı ne demek?

  1. Örnekleri tasımsal çıkarım olup özne-yüklem önermesi genel kalıplarından oluşan çıkarım kalıbı. || (…)

tasımsal

  1. Tasımla ilgili.
  2. (en)Syllogistic.
  3. (en)Syllogistical.

tasımsal çıkarım

  1. (…) || Krş.. tasım, çoklu tasım, dolaysız tasım, sıfırlıtasımsal çıkarım, yalın tasım, eksiltilitasımsal çıkarım, terstasım.

çıkarım

  1. Kanıta dayanarak bir sonuca varma
  2. Çıkarma işi.
  3. Belli önermelerin kabul edilen veya gerçek olan doğruluklarından, yanlışlıklarından, başka önermelerin kabul edilen veya gerçek olan doğruluklarını, yanlışlıklarını çıkarma, istidlal.
  4. Bir ülkede, tahvil ve bono, hisse senetleri gibi değerlerin birinci elden piyasaya sürülmesi.
  5. Devletin yetki verdiği bankanın piyasaya para çıkarması.
  6. Aynı türden iki niceliğin sayısal değerlerinden birinin ötekinden arta kalanı.
  7. Verilmiş bir ya da daha çok önermeden sonuç çıkarma edimi. Doğruluğu doğrudan doğruya bilinmeyen bir önermenin, doğru olarak kabul edilmiş olan başka önermelerle bağlantısına dayanarak doğruluğunu çıkarma işlemi. Şu biçimde de söylenebilir: "Belli önermelerin kabul edilen ya da gerçek olan doğruluklarından ya da yanlışlıklarından, başka önermelerin kabul edilen ya da gerçek olan doğruluk ya da yanlışlıklarını çıkarmak." Önce gelen önerme ya da önermeler doğru ise çıkarılan sonuç da doğrudur, yanlışsa sonuç da yanlış olur.çıkarımın kendisinin yanlış olması söz konusu değildir: Bütün iki bacaklılar insandır. Kuş iki bacaklıdır. Kuş insandır. Buradaçıkarım doğru yapılmıştır; ama yanlış olan birinci önermeden çıkan sonuç da yanlış olmuştur. // İki türlüçıkarım vardır: Bir öncüllüçıkarım-dolaysızçıkarım: Tek bir önermeden -> evirme -> tersevirme ya da -> altıklık yoluyle yapılançıkarım. Çok öncüllüçıkarım (tasım) -dolaylıçıkarım: Aralarında ortak bir -> orta terimin bulunmasiyle birbirine bağlanabilen iki ya da daha çok önermeden yapılançıkarım, bkz. tasım
  8. (en)Inference, illation.
  9. (en)Issue.
  10. (en)Difference.

genel

  1. Bkz. non spesifik
  2. Bir şeye veya bir kimseye özgü olmayıp onun bütün benzerlerini içine alan, umumi.
  3. Ayrıntıları göz önüne alınmayarak bütünü bakımından ele alınan
  4. Bir genelleme sonucunda elde edilen.
  5. Yetkisi ve sorumluluğu çok olan.
  6. Herkesin yararlanabileceği (yer, nesne).
  7. Cinsle, türle ilgili olan; bir türün, bir cinsin bütün nesnelerini içinde toplayan; bir nesne sınıfının bütün nesnelerini toplayan.
  8. Azlık, çokluk ya da bütünlüğü belirlemeden bir sınıfta birçok bireylere (ya da her biri bölünmez bir bütün kuran bir çok öbeklere) uygun düşen.
  9. Bir sınıfın bireylerinin büyük bir bölümüne uygun düşen. "Genellikle", "genel olarak" deyimleri günlük dilde de bu anlamda kullanılır. Genellikle dendiğinde kuraldışına yer var demektir. Bu anlamda genel hem tümele hem kuraldışına karşıttır.
  10. Bk. evrensel

Türetilmiş Kelimeler (bis)

tasımsaltasımsal çıkarımtasımsal mantıktasımsal önermetasımtasım biçimitasım ile bilinenden bilinmeyeni çıkarmaktasım kalıbıtasımlamatası tarağı toplamakçıkarımçıkarım basıölçeriçıkarım düzeniçıkarım fiyatıçıkarım hacmiçıkarım imiçıkarım kalıbıçıkarım kalıplarıçıkarım kazancıçıkarım kuralıçıkarı için gizlice hareket etmekçıkarı olanlarçıkarı olmakçıkarı olmamakçıkarıcı
Yorumunuzu ve bilginizi paylaşın