asıl azmaz, bal kokmaz ne demek?

  1. Bir kimse veya nesne, ne denli biçim değiştirirse değiştirsin aslını yitirmez, soyluluğunu korur.

asıl

  1. Bir şeyin kendisi, örnek, kopya karşıtı.
  2. Gerçeklik, esas, hakikat.
  3. Kök, köken, kaynak.
  4. Soy, nesep
  5. Gerçek, esas
  6. Aranılan nitelikleri en çok kendinde toplamış olan.
  7. Bir görevde sürekli bulunan, yedek karşıtı.
  8. Bir şeyin temelini oluşturan, ana.
  9. Yeniçeri ocağından olanların ulufelerini gösteren defterin özgün nüshası.
  10. Gerçekten, gerçek olarak

asıl anlam

  1. Bir kelimenin karşıladığı ilk kavram, ana kavram: ayak kelimesininasıl anlamı «insan ve hayvanda yürüme organı»’dır. Bu kelimenin masa ayağı, sandalye ayağı örneklerinde olduğu gibi herhangi bir nesne’nin ayağı, bir ırmağın ayağı veya «halk şiirindeki kafiye» anlamlarını kazanması, anlam dallanması yoluyla sonradan oluşmuş yan anlamlardır. Bunun gibi yol kelimesininasıl anlamı «üzerinde yürünen veya üzerinden geçilen yer»’dir. «usul, metod» anlamı ise sonradan oluşmuştur. Aynı durum yürek «kalp» kelimesinde de vardır. Bunun «cesaret» anlamı sonradan ortaya çıkmıştır. bk. sözlük anlamı krş. yan anlam.
  2. (en)Main meaning.
  3. (fr)Sens propre

bal

  1. Arılarının bitki ve çiçeklerden topladıkları bal özünden yapıp kovanlarındaki petek gözlerine doldurdukları, rengi beyazdan esmere kadar değişen tatlı, koyu, sıvı madde.
  2. Olgunlaşmış incirin, dışına sızan tatlısı.
  3. Ağaçların kabuğundan sızarak pıhtılaşan besi suyu.
  4. Bal arılarının bitki ve çiçeklerden topladıkları bal özünden yapıp kovanlarındaki petek gözlerine doldurdukları, rengi beyazdan esmere kadar değişen tatlı, koyu, sıvı madde.
  5. Kovan ile mermi çekirdeklerinin tasnif, irtibat ve arşiv araştırma faaliyetlerinin daha etkin yürütülebilmesine olanak veren, bilgisayarlı görüntülü balistik analiz sistemi.
  6. Bal arıları tarafından üretilen ve esas itibarıyla glukoz ve fruktozdan oluşan, glukozdan daha tatlı, besin maddesi ve tıpta ilaç olarak kullanılan, yegane doğal küçük moleküllü şekerler karışımı.
  7. Özellikle kurşun, inorganik civa, arsenik, altın ve antimon gibi ağır metallerle heterosiklik şelat kompleksleri oluşturarak bu elementlerin, enzimlerde bulunan sülfidril gruplarına bağlanmasını engelleyen ve sonuçta idrarla atılımlarını sağlayanağır metal zehirlenmelerinde kullanılan birantidot, dimerkaprol.
  8. (C.: Buul) Cahiliyet devrine mahsus bir put. Güneş Tanrısı. (Osmanlıca'da yazılışı: ba'l)
  9. Kalb, gönül, yürek. Hatır.
  10. Kanat. (Osmanlıca'da yazılışı: bâl)

Türetilmiş Kelimeler (bis)

asılasıl anlamasıl belirtiasıl borçluasıl bulgu belgesiasıl dilekliasıl dinleyici kopyasıasıl fiillerasıl filimasıl gerçekasıasıcıasıcı bağasıcı kasasıcılazmaazmakazmamakazmanazman kayaazmazm ı vecenıazm i cebhıazm i cidarıazm i enfı
Yorumunuzu ve bilginizi paylaşın