tümevarımlı tanım ne demek?

  1. (…)
  2. (en)Inductive definition.
  3. (fr)Définition inductive

tümevarımlı kanıtlanım

  1. Doğal sayılara ilişkin (…) gibi tümel bir önermenin, (…) önermelerinin kanıtlanmasına dayanan kanıtlanımı. ||tümevarımlı kanıtlanımın tümevarımın değil de tümdengelimin bir biçimi olduğunu belirtmek gerekir. Krş.. temel mantıklı sayı kuramı.
  2. (en)Inductive proof, proof by mathematical induction.
  3. (fr)Démonstration par induction mathématique, démonstration par récurrence

tümevarımlı mantık

  1. Tümevarım sürecinin dayandığı kuralları konu edinen kullanımbilim dalı.
  2. (en)Inductive logic.
  3. (fr)Logique inductive

tanım

  1. Bir kavramın niteliklerini eksiksiz olarak belirtme veya açıklama, tarif.
  2. Bir kavramın ya da bir nesnenin sınırlanması, belirlenmesi; kavramın içeriğini kuran belirtilerin gösterilmesi; bir kavramın ya da bir sözcüğün anlamının belirtilmesi. Tanım türlerinden en önemlileri şunlardır: 1- Sözcük tanımı (verbaltanım): a. Sözcüğün anlamını dildeki anlamına geri giderek belirtme. (Ör. demokrasi: halk egemenliği.) b. Bir sözcüğün anlamını bilinen başka bir sözcükle belirtme. (Ör. müselles: üçgen) 2- Adtanımı (nominaltanım): Yanlış anlaşılmalara yol açmamak içintanımlanacak olanı belli bir sözcüğe ya da sözcüklere bağlanarak saptama. (Uzlaşımsaldır, yasalar yazılırken ve felsefede gereklidir.) Kavramtanımı (Aristoteles'te): Bir kavramın daha yüksek yakın cinsi (genus proximum) ile onu bu cinsten ayırt eden tür ayrımını (differentia specifica) belirtme. 4-Nesnetanımı (realtanım): (nesnenin açıklanması) Aristoteles'in kavramtanımı ile örtüşür. Bir nesneyi yalnız başkalarından ayırmakla kalmayıp, anlamın iç ve özlü ayrımlarını ortaya çıkarmayı amaçlar. Nesnetanımı, kısa olmalı, gereksiz belirlenimlerden kaçınmalı; tam olmalı, zorunlu olan bütün belirtileri vermelidir.
  3. (en)Description.
  4. (en)Illustration.
  5. (en)Account.
  6. (en)Description tarif.
  7. (en)Definition.
  8. (al)Definition
  9. (fr)Définition
  10. (la)Definitio

Türetilmiş Kelimeler (bis)

tümevarımlı kanıtlanımtümevarımlı mantıktümevarımlı öbektümevarımlı öbek dizgesitümevarımlı usavurmatümevarımtümevarım yöntemitümevarımcıtümevarımcı bilimlertümevarımcı sayımbilimtanımtanım bilgisi yolutanım imitanım kalıbıtanım kutusutanım listeleritanım listesitanım ve veritanımatanıma göretanıtanı analitik fonksiyontanı iletisitanı işlevitanı kipi
Yorumunuzu ve bilginizi paylaşın