tümör belirteçleri ne demek?

  1. Bir tümörün varlığı veya gelişimiyle ilgili olan hormon, enzim veya antijen gibi herhangi bir madde.
  2. (en)Tumor marker.

tümör

  1. Ur.
  2. (Yun. neos: genç; plasma: şekil) Hücrelerin anormal çoğalmasıyla oluşan büyüme. Çoğalan hücreler ya o bölgede kalır (iyi huylutümör) ya da çoğalmaya devam eden hücreler organizmanın diğer bölgelerine yayılarak metastaz yapar (habistümör: kötü huylutümör). Neoplasm.
  3. Organizmadaki hücrelerden herhangi birinin özerklik kazanarak sınırsız, ama--cşi--z, ilerleyici ve kontrol edilemez tarzda çoğalmasıyla oluşan, düzenli bir doku organizasyonuna sahip olamayan, başlatıcı neden ortadan kaldırılsa dahi gelişmeye, en azından var olmaya devam eden, yeni ve normal dışı doku kitlesi, neoplazi, neoplazm, neoplazma.
  4. Genel bir anlamda herhangi bir yerel şişkinlik, yangının belli başlı belirtilerinden bir tanesi.
  5. Ur.
  6. (en)Growth.
  7. (en)Tumour.
  8. (en)Growth ur.
  9. (en)Tumor.
  10. (en)Vegetation.

tümör baskılayıcı genler

  1. Normal hücre çoğalmasında çok önemli rol oynayan ve hücre bölünmesini frenleyen kromozom bölümleri. Bu genlerin inaktivasyonu hücrenin çoğalmasını kontrol eden mekanizmanın bozulmasıyla, normal bir hücrenin kanser hücresine dönüşme riski artırır.
  2. (en)Tumor suppressor genes.

belirteç

  1. Ayıraç (kimya)
  2. Zarf (dil bilgisi)
  3. (Derleme.. katmaç) Bir eylemin, bir sıfatın ya da bir başka belirtecin anlamını zaman, yer, ölçü, nitelik, soru kavramları bakımından etkileyen sözcük: Çok konuşuyor; Erken gelince şaşırdık; En iyi arkadaş kitaptır; En fazla kazanan en çok çalışandır vb.
  4. Çizgisel denklem takımlarının çözümü için konulmuş işlemsel bir kural; n'inci dereceden birbelirteç, n dikeç ve n dizeç olarak öbeklenmiş n2 sayılı bir çizelge oluşturur.
  5. Ortamın hidrojen iyon konsantrasyonuna göre renk değiştiren zayıf organik asit veya bazlar, indikatör.
  6. Yemlerde doğal olarak bulunan, sindirim kanalından çok az emilen, gerçekte gübrede değişmemiş olarak tamamen bulunabilen, lignin, kromojen, silisyumdioksit, slika gibi dış indikatörler veya krom oksit, demir oksit ve baryum sülfat gibi iç indikatörlerle teorik sindirilebilirlik ve kuru madde tüketimini hesaplamada kullanılan maddeler.
  7. Bulunduğu yerin niteliği hakkında bilgi veren işaretleyici, markır. Üç şekilde kullanılabilir.
  8. Kromozomda yeri ve işlevi bilinen bir genin, başka bir genin haritalanmasında.
  9. Antijenik belirteç olarak hücre tiplendirmesinde.
  10. DNA, RNA veya protein belirteçler, bilinen uzunlukta veya nitelikte parçacıklar olup çözümlemelerde kullanılabilir.

Türetilmiş Kelimeler (bis)

tümörtümör baskılayıcı genlertümör başlatılmasıtümör bilimitümör depreşmesitümör dev hücresitümör ilerlemesitümör inisiyasyonutümör invazyonutümör metastazıtümtüm adtüm adlartüm adları bultüm ağbelirteçleri süzbelirteçler dizgesibelirteçbelirteç ekibelirteç elementbelirteç organizmabelirteç yüzeyi
Yorumunuzu ve bilginizi paylaşın