özel bütçeli idareler ne demek?

  1. Önceki düzenlemede belediye ve il özel idarelerinin bütçesini kapsarken, daha sonra 5018 Sayılı Kamu Mali Yönetimi Yasası ile bu idarelerin yerel yönetimler bütçesine dönüştürülmesiyle, yalnızca merkezi yönetim bütçesi II sayılı cetvelinde belirlenen Yüksek Öğretim Kurulu, Üniversiteler, Türk Dil Kurumu, Türk Tarih Kurumu, Vakıflar Genel Müdürlüğü gibi geçmişte katma bütçeli olarak sınıflandırılan kuruluşların bütçeleri.
  2. (en)Special budget administrations.

özel

  1. Benzerlerinden ayrılmasını sağlayan bir özelliği olan, spesiyal
  2. Ayırt edici bir niteliği olan
  3. Yalnız bir kişiye, bir şeye ait veya ilişkin olan
  4. Bir kişiyi ilgilendiren veya kişiye ait olan, hususi, zatî
  5. Devlete değil, kişiye ait olan, hususi, resmî karşıtı.
  6. Dikkatle değer, istisnai.
  7. Her zaman görülenden, olağandan farklı.
  8. Genelden ayrı olan; bir nesneler öbeğine ya da tek bir nesneye özgü olan. 2-(Mantıkta) Cinse karşıt olarak türle ilgili olan.
  9. (en)Special.
  10. (en)Custom.

özel ad

  1. Tek varlığı bildiren ad: Ali, Ayşe, Ankara, Sakarya, Kızılırmak gibi.
  2. (Derleme.. özel isim) Tek varlığı bildiren ad: Ali, Ayşe, Ankara, İstanbul, Sakarya, Kızılırmak Sapanca, Pamuk (kedi adı) vb.
  3. (en)Proper noun.
  4. (fr)Nom propre

bütçe

  1. Devletin, bir kuruluşun, bir aile veya bir kimsenin gelecekteki belirli bir süre için tasarladığı gelir ve giderlerinin tümü
  2. Devlet ve öteki kuruluş veya toplulukların belirli bir dönem içindeki gelir ve giderlerinin oranlama niceliklerini önceden belirleyen, onaylayan ve bu işlemlerin yapılmasına izin veren kanun veya karar.
  3. Devletin gelecek dönem içinde elde edeceği gelirlerle, yapacağı giderleri bir arada gösteren belge. krş. genelbütçe, konsolidebütçe, mahalli idarelerbütçesi, katmabütçe
  4. İşletmelerin gelecekte belirli bir dönemde gerçekleşmesini öngördükleri gelir ve giderlerin karşılıklı tahminlerini içeren cetvel.
  5. Hanehalkının gelir ve harcamaları. krş. tüketicibütçesi
  6. Bk. ödeneklik
  7. Bk. geçinge
  8. Fr. Devletin veya diğer kuruluşların yıllık gelir ve giderlerini (sarfiyat ve varidatlarını) gösteren ve bunlarla ilgili harcamaları tayin eden hesap işleri.
  9. (en)Budget.
  10. (en)Supply.

Türetilmiş Kelimeler (bis)

özelözel adözel afözel ağızözel alaşımözel amaçla yapmaközel amaçlı eğitilmişözel amaçlı ilaçözel amaçli bilgisayarözel anahtar parolasıözeöze dönüşlüöze yabancılaşmaöze yöneliköze yönenmebütçelemebütçeleme tekniğibütçelemekbütçelerbütçelerde aleniyet prensibibütçebütçe açığıbütçe açığı finansmanıbütçe avansıbütçe başarım denetimi
Yorumunuzu ve bilginizi paylaşın