azot bakterisi ne demek?

  1. Amonyağı nitritlere ve nitritieri nitratlara oksitleyen bakteri.
  2. Amonyağı nitritlere ve nitritleri de nitratlara oksitleyen bakteri.
  3. (en)Nitrit bacteria.
  4. (en)Nitrit bacterium.
  5. (al)Azotobacter
  6. (fr)Azot bactérie

azot bağlanması

  1. Havada çok bulunan serbest azotun doğal süreçler ile veya sanayi yöntemleri ile daha kolay tepkime veren bileşiklere(amonyak,nitrat,nitrit) dönüştürülme işlemi.
  2. (en)Nitrogen fixation

azot

  1. Atom numarası 7, atom ağırlığı 14,008 olan, havada beşte dört oranında bulunan, rengi, kokusu, tadı olmayan element, nitrojen (simgesi N).
  2. Atmosferde % 80 oranında bulunan, kimyasal simgesi N olan, renksiz, kokusuz ve lezzetsiz çift atomlu soy gaz, nitrojen. Protein, nükleik asit gibi bazı önemli moleküllerin yapısında yer alarak hücrenin yaşamasında önemli rol oynar.
  3. Atom ağırlığı 14,0067, atom numarası 7, kimyasal simgesi N olan, hava hacminin % 80'ini, canlı organizmanın protein maddelerinin % 16'sını oluşturan renksiz ve kokusuz bir gaz, nitrojen.
  4. Fırın atmosferlerinde çok kullanılan, kokusuz, dingin bir gazın elementi. A. A. 14.00, A. S. 7.
  5. (en)Nitrogen.
  6. (en)Azote, nitrogen.
  7. (en)Nitrogenous.

bakteri

  1. Toprakta, suda, canlılarda bulunan, çürüme, mayalanma veya hastalıklara yol açan, küresel, silindirimsi, kıvrık biçimde olan, bölünerek çoğalan, klorofilsiz, tek hücre canlı.
  2. Hücre zarının üzerinde bir hücre duvarına sahip olan, sitoplâzmalarında çıplak DNA'ları bulunan, küçük molekül ağırlıklı maddeleri kendilerine yarayan maddelere çevirmek üzere gerekli enzimlere sahip olan, suda, toprakta ya da bitki ve hayvanlar üzerinde parazit ya da saprofit yaşayan, birçok hastalıklara sebep olan, ikiye bölünerek veya konjugasyonla genetik madde nakli yaparak eşeyli üreyen, gerçek anlamda hücre çekirdekleri bulunmayan prokaryot mikroorganizmalar. Gram boyasıyla boyanma özelliklerine göre Gram pozitif ya da Gram negatifbakteriler, oksijen ihtiyaçlarına göre aerob ya da anaerobik solunum yapanbakteriler, şekillerine göre yuvarlak şekilli koklar, çubuk şekilli basiller, virgül şeklinde vibriyolar, spiral şeklinde spirillumlar olarak adlandırılan, ancak mikroskopla görülebilecek büyüklükteki tek hücreli organizmalar. Escherichia coli vb.
  3. Virüsten farklı, yaklaşık 0,4-1,5
  4. Fr. Basit, çekirdeksiz, bölünerek çoğalan tek hücreli canlılara verilen addır. Çeşitli şekilleri vardır: Kürevi (coccus), çubuk şeklinde (basil), virgül şeklinde (vibriyon), burmalı (spiril).Bakteriler ya tek tek, ya da birkaçı bir arada bulunmalarına göre de ayrı adları vardır. Havanın oksijeni ile yaşayabilenleri olduğu gibi havasız yaşayanları da vardır. Faydalı enzimler çıkaranlar olduğu gibi, boya maddeleri, gaz ve toksin (zehir) çıkaranları da vardır.
  5. Hücre zarının üzerinde bir hücre duvarına sahip olan, sitoplazmalarında çıplak DNA'ları bulunan, küçük molekül ağırlıklı maddeleri kendilerine yarayan maddelere çevirmek üzere gerekli enzimlere sahip olan, suda, toprakta veya bitki ve hayvanlar üzerinde parazit veya saprofit yaşayan, birçok hastalığa neden olan, ikiye bölünerek veya konjugasyonla genetik madde nakli yaparak eşeyli üreyen, prokaryot organizmalar.
  6. (en)Bacterium.
  7. (en)Bacteria.
  8. (en)Bacterium,.
  9. (en)Bacillus.
  10. (fr)Bactérie

Türetilmiş Kelimeler (bis)

azot bağlanmasıazotazot atmosferiazot bilançosuazot bileşimiazot çevrimiazot dengesiazot devriazot dioksitazot döngüsüazoazo bağlantısıazo belirteçleriazo bileşiğiazo boyalarbakterisidbakterisidalbakterisitbakterisit ile ilgilibakterisizbakterisiz hale getirbakteribakteri ailesibakteri bacteriabakteri bilgisibakteri bilimibakterbakteremi
Yorumunuzu ve bilginizi paylaşın