akliyyat ne demek?

  1. Müşahedeye ve tecrübeye girmeyen ve sadece akıl ile düşünülen şeyler ve hususlar. Nazari meseleler. (Bak: Mücerredat, Ma'kulat)(Arkadaş! Kalb ile ruhun hastalığı nisbetinde felsefe ilimlerine meyil ve muhabbet ziyade olur. O hastalık marazı da, ulum-u akliyeye tevaggul etmek nisbetindedir. Demek manevi olan hastalıklar, insanlarıakli ilimlere teşvik ve sevkeder. Ve akliyat ile iştigal eden, emraz-ı kalbiyeye mübtela olur. M.N.)

akliyye

  1. Akılcılık. Akıl ile anlaşılan ve bulunan. Akıl hastalıkları.

akliyyun

  1. (Rasyonalistler) Herşeyin hakikatını akıl ile bulma iddiasında olan, hadiseleri yalnız akıl ile araştırıp hakikat ve hikmetlerini tam bulamayıp, aklına güvenip dine tabi olmayan filozoflar ve onların yolunda kalarak dalalete gidenler. Bunlar iki kola ayrılır. Uluhiyeti ve vahyi inkar eden birinci kısım, insan aklının her meseleyi çözebileceğini iddia ederler. Allah'a ve vahye inanan ikinci kısım ise, Allah'a, ruha, ahiret gününe, kitap ve peygambere inanmanın makul olduğunu, dinde akla uymayan bir tarafın bulunmadığını isbat etmek isterler.

Türetilmiş Kelimeler (bis)

akliyyeakliyyunakliyatakliyeakliyeciakliyecilikakliakli basinda olarakakli dengesi bozukakli dengesi yerindeakli dengesizlik
Yorumunuzu ve bilginizi paylaşın