hece vezni ne demek?

  1. Hece ölçüsü.
  2. Bk. hece tartısı
  3. Türklerin eskiden kullandıkları nazım ahengi ölç--uşu--dür ki, buna "parmak hesabı" da denir. Parmak hesabı, Türk edebiyatının başlangıcından XI. yy. a, yani Türklerin aruz veznini öğrenmelerine kadar Türk nazmının yegane ahengi idi. Aruz vezni kabul edilmekle beraber, hece vezni terkedilmeyerek yine halk edebiyatında kullanılagelmiştir. Hece vezninin 3 den 16 ya kadar muhtelif heceli ölçüleri vardır. En çok kullanılanları 7, 8, 11 ve 14 lü hecelerdir.

hece

  1. Bir solukta çıkarılan ses veya ses birliği, seslem.
  2. Bir solukta çıkarılan ses veya ses birliği: Ah, oh, bak, üst, alt, kalk, dört, oda (o-da) , üzüm (ü-züm) , araba (a-ra-ba) , kelebek (ke-le-bek) , kanatlarını (ka-nat-la-rı-nı) vb.
  3. Bk. hece
  4. (Heca) Bir defada söylenebilen, bir veya birkaç harfden meydana gelen sözcük.
  5. (en)Syllabic.
  6. (en)Expletive.
  7. (en)Phonogram.
  8. (en)Syllable.
  9. (fr)Syllabe

hece tartısı

  1. Belirli sayıdaki hece kümelerine dayanan nazım tartısı ki parmak hesabı da denir.
  2. (fr)Mésure syllabique

hece ve harflerle kelimenin değiştirilmesi

  1. (en)Metaplasm.

hece vurgusu

  1. Kelimede hecelerden birini yükseklikleyeğinlikle veya her ikisiyle ötekilerden ayıran söyleyiş özelliği. Bkz. Yükseklik vurgusu ve Yeğinlik vurgusu.
  2. (fr)Accent syllabique

Türetilmiş Kelimeler (bis)

hece ve harflerle kelimenin değiştirilmesihece vurgusuhece ayırma çizgisihece ayirma çizgisihece bilmecesihece binişmesihece bölümühecehece dengesihece denkleşmesihece doruğuhece düşmesihecahecacehecaguhecatehecatombvezni ahirveznini bulmavezniyyetveznevezne aitvezne hesabıvezne sayışımıveznecivezaifvezamikolvezanvezanetvezani
Yorumunuzu ve bilginizi paylaşın