hece vurgusu ne demek?

  1. Kelimede hecelerden birini yükseklikleyeğinlikle veya her ikisiyle ötekilerden ayıran söyleyiş özelliği. Bkz. Yükseklik vurgusu ve Yeğinlik vurgusu.
  2. (fr)Accent syllabique

hece ve harflerle kelimenin değiştirilmesi

  1. (en)Metaplasm.

hece vezni

  1. Hece ölçüsü.
  2. Bk. hece tartısı
  3. Türklerin eskiden kullandıkları nazım ahengi ölç--uşu--dür ki, buna "parmak hesabı" da denir. Parmak hesabı, Türk edebiyatının başlangıcından XI. yy. a, yani Türklerin aruz veznini öğrenmelerine kadar Türk nazmının yegane ahengi idi. Aruz vezni kabul edilmekle beraber, hece vezni terkedilmeyerek yine halk edebiyatında kullanılagelmiştir. Hece vezninin 3 den 16 ya kadar muhtelif heceli ölçüleri vardır. En çok kullanılanları 7, 8, 11 ve 14 lü hecelerdir.

vurgu

  1. Konuşma, okuma sırasında bir hece veya kelime üzerine diğerlerinden daha farklı olarak yapılan baskı, aksan.
  2. Sözcüklerde hecelerden birinin daha baskılı söylenmesi: Ankara, Antakya, Kartal (yer adı) , kartal (kuş adı) , evler, evleri, evlerinden, ansızın vb.
  3. (en)Accent.
  4. (en)Emphasis.
  5. (en)Stress.
  6. (en)Emphesis.
  7. (en)Accent, stress.
  8. (fr)Accent

Türetilmiş Kelimeler (bis)

hece ve harflerle kelimenin değiştirilmesihece veznihece ayırma çizgisihece ayirma çizgisihece bilmecesihece binişmesihece bölümühecehece dengesihece denkleşmesihece doruğuhece düşmesihecahecacehecaguhecatehecatombvurgusuzvurgusuz hecevurgusuz notavurgusuz tempovurguvurgu ağırlaşmasıvurgu aksanıvurgu anahtar noktalarıvurgu bastırma devresivurvur abalıyavur abalıya tutumuvur aşağı tut yukarıvur dediyse öldür demedi
Yorumunuzu ve bilginizi paylaşın