delaleti zatiye ne demek?

  1. Kendi zatı ile, bizzat kendisini eserleri ile göstermek suretiyle olan delalet, şahidlik. (Osmanlıca'da yazılışı: delalet-i zâtiye)

delaleti selase

  1. Üç çeşit delalet. Bunlar da: Delalet-i mutabıkıye, delalet-i tazammuniye, delalet-i iltizamiyedir.1- Delalet-i mutabıkıye: Bir kelamın vaz'olunduğu, yani kasdedilen mananın tamanına delaletidir. Mesela: İnsan lafzı, insanın tam mahiyeti olan, hayvan-ı natık, (yani, konuşan hayat sahibi varlık) manasına delaleti gibi.2- Delalet-i tazammuniye: Bir lafzın vaz'olunduğu mananın bir cüz'üne delaletidir.3- Delalet-i iltizamiye: Bir lafzın vaz'olunduğu mananın lazımına yani o mana ile beraber bulunması zaruri olan diğer bir manaya delaletidir. Mezkur delalet-i selaseye ait şöyle bir misal dahi verilir."Zekat, müslümanların fakirlerine verilir, hiç bir zengine verilmez." İbaresi; zekatın, yalnız Müslüman fakirlere verileceğine delalet-i mutabıkıye ile; zengin olan Ahmet, Mehmet gibi belli şahıslara verilemiyeceğine delalet-i tazammuniye ile; zekat hususunda zenginler ile fakirler arasında fark bulunduğuna da delalet-i iltizamiye ile delalet eder. (Osmanlıca'da yazılışı: delalet-i selâse)

delalet

  1. Kılavuzluk, aracılık
  2. İz, işaret.
  3. Bk. gösterme
  4. Delil olmak. Yol göstermek. Kılavuzluk. Doğru yolu bulmakta insanlara yardım etmek.
  5. (en)Guidance.
  6. (en)Mediation.

zatiye

  1. (bkz. zati)
  2. Kendiyle ilgili, kendine ait, özel.

Türetilmiş Kelimeler (bis)

delaleti selasedelaletdelalet etmedelalet etmekdelaldelalatdelabdelacroixdelactationDelafieldhematoksilen boyasıdelailzatiyezatizatinurzatzat işlerizat ü şokzat ül ercül üc cezriyezat ül ercül ül kesıre
Yorumunuzu ve bilginizi paylaşın