zincirleme sıfat tamlaması ne demek?

  1. Bir sıfat tamlamasına çoğu kez "-li" bazen de "-siz" veya 3. kişi iyelik eki getirilerek kurulan ikinci bir sıfat tamlaması.
  2. Bir sıfat tamlamasına çok defa"-lı" bazen de '”-siz” ya da 3. kişi iyelik eki getirilerek, kurulan ikinci bir sıfat tamlaması: Kırmızı başlıklı kız (kırmızı başlık-lı kız) ; uzun etekli kadın (uzun etek-li kadın) ; kır saçlı adam (kır saç-lı adam) ; beyaz yakasız öğrenci (beyaz yakasız öğrenci) , eli açık adam (el-i açık adam) , içi dar insan (iç-i dar insan) , gözü sulu çocuk (gözü su-lu çocuk) vb.

zincirleme

  1. Birbirini izleyen, art arda gelen, müteselsil, teselsül
  2. Zincirlemek işi veya durumu.
  3. İlk çekimin son görüntüleri yavaş yavaş güçsüzleşirken, ikinci çekimin ilk görüntülerinin gittikçe güçlenerek belirmesine, belli bir noktada iki çekimin görüntülerinin üst üste binmesine, bunun ardından ilk çekimin son görüntülerinin gittikçe güçsüzleşerek yerini ikinci çekimin gittikçe güçlenen ilk görüntülerine bırakmasına dayanan bir noktalama, bindirme çeşidi.
  4. (en)Dissolve, lap dissolve, mix (dissolve), fade (over), cross dissolve (fade), oil dissolve, fading.
  5. (en)Continuous.
  6. (en)Successive.
  7. (en)Chain.
  8. (en)Lap dissolve.
  9. (en)Chaining.
  10. (al)Überblendung, Bildüberblendung, Blende, Durchblendung, Überblenden, weiche Überblendung

zincirleme ad tamlaması

  1. (Derleme.. zincirleme isim tamlaması, zincirleme tamlama, zincirleme isim takımı) Bir ad tamlamasının ikinci bir ad tamlaması kurması: Evin kapısının kilidi; pencerenin camının kırılmasının sebebi; evin duvarının yıkıntılarının kaldırılmasının gecikmesi; Ziraat Bankası kambiyo müdürlüğü memurlarının durumunun görüşülmesi vb.

sıfat

  1. Bir kimsenin görev, ödev, toplumsal veya hukuki bakımdan yeri ve özelliği
  2. Bir ismi, nitelik, nicelik, yer, sıra vb. bakımından niteleyen, belirten kelime, ön ad.
  3. Yüz, kılık ve dış görünüş
  4. Bk. sıfat
  5. (Derleme.. san, ulak, katmaç) Bir adı niteleyen veya belirten sözcük: Beyaz ev, güzel çocuk, beş gün, bu kitap, hangi kız, bazı olaylar vb.
  6. Bk. öznitelik
  7. Bk. yüklenç
  8. Tabi tohumlama.
  9. Bir kimse veya şeyin hal ve vasfı, keyfiyeti.
  10. (Sıfat. C.) Sıfatlar, vasıflar. (Osmanlıca'da yazılışı: sıfât)

tamlama

  1. Bir adın başka bir ad, zamir veya sıfatla birlikte oluşturduğu kelime grubu, terkip: Evin kapısı. Bizim evimiz. Karlı dağlar gibi.
  2. Tamamlama.
  3. (Derleme., takım) Bir adın anlamının tam belirtilmesi için, bir başka addan, adıldan ya da sıfattan yardım görmesi: Evin kapısı, sokak kedisi, demir köprü, bankanın açılış töreninin ertelenmesi, senin evin, onun evi, bizim evimiz, kendi evin, beyaz ev, karlı dağlar vb.
  4. (en)Determinative group.
  5. (en)Noun phrase.
  6. (en)Propositional phrase.
  7. (en)Prepositional phrase.
  8. (fr)Groupe déterminatif

Türetilmiş Kelimeler (bis)

zincirlemezincirleme ad tamlamasızincirleme aramazincirleme borçlancızincirleme borçlanımzincirleme borçlularzincirleme dosyazincirleme isim tamlamasızincirleme izafetzincirleme kazazincirlezincirzincir ağırlıkzincir ayar vidasizincir baklasızincir başlatıcı kodonlarsıfatsıfat zamirsıfat cinsindensıfat eklerisıfat fiilsıfat fiil grubusıfat gibi kullanılansıfat ı adediyesıfat ı adediyye i tevzıiyyesıfat ı tavsıfiyyesıfakSIsı birimlerisıabSIADHsıba
Yorumunuzu ve bilginizi paylaşın