teklik ikinci şahıs eki ne demek?

  1. Çekimli fiilde, fiili karşılayan oluş ve kılışın teklik ikinci şahıs (dinleyen) tarafından gerçekleştirildiğini gösteren ek. Zamir kökenli teklik 2. ş. eki: -sIn/-sUn, İyelik kökenli teklik 2. ş. eki: -n’dır. Emir kipinin teklik 2. şahısta çekimi sıfır eklidir: Susuyorsun, küskün küskün bakıyorsun, ayağa kalktın, meş’alemi aldın. Nereye? Nereye? Nereye? (Y. K. Karaosmanoğlu, Erenlerin Bağından, s. 46). İstersen yürüyelim daha iyi olur (T. Buğra, Dönemeçte, s. 209). Hiç çiftliktekileri ne halde bulacağını düşünmüyorsun? dedi (A. H. Tanpınar, Sahnenin Dışındakiler, s. 152). Her şeyi o kadar kendi hadlerine indirmiş o kadar kendine benzetmişsin ki... (A. H. Tanpınar, Huzur, s. 355). Sen bana sönmeyen ateşlerden ve güllerden bahset! (Y.K. Karaosmanoğlu, Erenlerin Bağından, s. 55) vb.

teklik

  1. Tek, bir olma durumu.
  2. Kelimelerde bir varlığı veya çekimli fiillerde bir kişiyi bildiren biçim, tekil, müfret, çoğul, çokluk karşıtı: öğrenci-y-im, ev-im, gel-di-m vb.
  3. Lira
  4. Adlarda ve çekimli fiillerde nesne veya şahsın sayıca tek olması durumu.
  5. (en)Singular.
  6. (fr)Singulier

teklik birinci şahıs eki

  1. Çekimli fiilde fiili karşılayan oluş veya kılışın teklik birinci şahıs (konuşan) tarafından gerçekleştirildiğini gösteren ek; çekimli fiilde, fiildeki kılışı gerçekleştiren şahsın konuşan olduğunu gösteren ek. Zamir kökenliteklik birinci şahıs eki - Im / - Um, iyelik kökenliteklik birinci şahıs eki -(I)m/-(U)m zaman ve şahıs kavramını aynı ekte bulunduran dilek-istek kipinde -Ay(I)m-’dır. || Ben de annelerine teyze derdim ve çok severdim (A. H. Tanpınar, Sahnenin Dışındakiler, s.180). Şimdilik şu kadarını söylesem yeter: Var iken yok olanlara karşılık, yok iken veya yok olmuş iken var olmak da mümkündür (T. Buğra, Dönemeçte, s. 24). Söyleyeceğim ama pis romantiğin biriyim ben (T. Buğra, göst. e., s. 25)Onu başkaları için istemekle ben de nefsime karşı hür oluyorum (A.H. Tanpınar, Huzur, s. 262) Yarın size uğrayayım mı? vb.

ikinci

  1. İki sayısının sıra sıfatı.
  2. Sırada önem bakımından birinciden sonra gelen
  3. Değer ve kalitece birinciden sonra gelen
  4. Yeni, bir başka.
  5. Birinciden sonra gelen kimse veya nesne
  6. (en)Secondary.
  7. (en)Second.
  8. (en)Deutero-.
  9. (en)Vice-.
  10. (en)Accumulative legacy.

şahıs

  1. Kimse, kişi, zat
  2. Kişi.
  3. Fiilin gösterdiği işin hangişahıs tarafından yapıldığını belirten dil bilgisi kategorisi. Kılışın, konuşanın ağzından ifade bulan biçimi 1.şahıs (geldim, yazıyorum vb.); dinleyen 2.şahıs (getirdin, okuyacaksın vb.); konuşan ve dinleyen dışındaki kişi veya nesne 3.şahıs (ağlamış, gülüyor vb.)’tır.
  4. Bk. kişi
  5. (en)Individual.
  6. (en)Party.
  7. (en)Natural person.
  8. (en)Figure.
  9. (en)Self.
  10. (en)Individual kişi.

Türetilmiş Kelimeler (bis)

teklikteklik birinci şahıs ekiteklik ekiteklik koşuluteklik teoremiteklik üçüncü şahıs ekiteklitekli alıştırmalartekli bağtekli fistekli gösteriteklemteklemeteklemekteklememektekler karşılaşmasıikinciikinci adikinci adresikinci anikinci anneden olan çocukikinci aoristikinci arakonakçıikinci asma katikinci aşama gideriikinci ayak duruşuikiiki açık modeliiki açılıiki addan oluşan soyadıiki adım
Yorumunuzu ve bilginizi paylaşın