tümör nekroz faktörü ne demek?

  1. Sitokinlerin hücre zanndaki reseptörlerle bağlanmasını engelleyen aktive olmuş makrofajlardan salgılanan madde.
  2. Makrofajlar ve kimi T lenfositleri tarafından sentezlenen, protein yapısında, bağışıklık sistemini düzenleyici işlevleri olan ve belli tümör hücreleri üzerine ölümcül etki gösteren, alfa ve beta alt tiplerinden oluşan bir grup sitokin, TNF, kaşektin.
  3. (en)Tumor necrosis factor.

tümör

  1. Ur.
  2. (Yun. neos: genç; plasma: şekil) Hücrelerin anormal çoğalmasıyla oluşan büyüme. Çoğalan hücreler ya o bölgede kalır (iyi huylutümör) ya da çoğalmaya devam eden hücreler organizmanın diğer bölgelerine yayılarak metastaz yapar (habistümör: kötü huylutümör). Neoplasm.
  3. Organizmadaki hücrelerden herhangi birinin özerklik kazanarak sınırsız, ama--cşi--z, ilerleyici ve kontrol edilemez tarzda çoğalmasıyla oluşan, düzenli bir doku organizasyonuna sahip olamayan, başlatıcı neden ortadan kaldırılsa dahi gelişmeye, en azından var olmaya devam eden, yeni ve normal dışı doku kitlesi, neoplazi, neoplazm, neoplazma.
  4. Genel bir anlamda herhangi bir yerel şişkinlik, yangının belli başlı belirtilerinden bir tanesi.
  5. Ur.
  6. (en)Growth.
  7. (en)Tumour.
  8. (en)Growth ur.
  9. (en)Tumor.
  10. (en)Vegetation.

tümör baskılayıcı genler

  1. Normal hücre çoğalmasında çok önemli rol oynayan ve hücre bölünmesini frenleyen kromozom bölümleri. Bu genlerin inaktivasyonu hücrenin çoğalmasını kontrol eden mekanizmanın bozulmasıyla, normal bir hücrenin kanser hücresine dönüşme riski artırır.
  2. (en)Tumor suppressor genes.

nekroz

  1. Canlı maddelerin fiziksel ve kimyasal değişimi.
  2. Ölü doku
  3. Hücrelerin ve dokuların ölmesi.
  4. Canlı organizmada doku veya hücrelerin yerel ölümü.
  5. Hücrenin ölümünü ifade eden morfolojik değişimlerin tamamı. Işık mikroskobik düzeyde özellikle çekirdek ve daha az olarak da sitoplazma morfolojisine bakılarak karar verilir.
  6. Bir organın çürüyüp ölmesi, canlı doku ve hücrelerin belli bir bölümünün ölümü, kangren.
  7. (en)Necrosis.
  8. (fr)Nécrose
  9. (la)Necrosis

faktör

  1. Etken, etmen
  2. Bk. üretimfaktörleri
  3. Bk. etken
  4. Gen, genetik etken
  5. Vitaminler ve diğer esansiyel elementler
  6. Biyolojik, iklimsel, besinsel vb. olabilen ve bir etki yapan herhangi bir ajan.
  7. Bir biyokimyasal olayda görev yapan, henüz tamamıyla tanımlanmamış bir madde ya da etken. Çoğunlukla tanımlandıktan sonra da kullanılmaya devam edilir ya da ayrıca isimlendirilir.
  8. Hayvan beslemede, bir vitamin, mineral veya diğer bir besin maddesi veya besin maddesi olmayan, genellikle hayvanın büyümesi veya döl verimi üzerine etkili olan, tanımlanmış veya henüz tanımlanmamış bulunan madde.
  9. İstatistiksel çalışmalarda, kategorik değişken ve nitel özelliğe sahip değişken, etmen.
  10. Fr. Bir neticeyi meydana getiren unsurlardan her birisi. Amil.

Türetilmiş Kelimeler (bis)

tümörtümör baskılayıcı genlertümör başlatılmasıtümör belirteçleritümör bilimitümör depreşmesitümör dev hücresitümör ilerlemesitümör inisiyasyonutümör invazyonutümtüm adtüm adlartüm adları bultüm ağnekroznekroza uğramiş kemiknekrozannekronekrobasillozisnekrobiyotiknekrobiyoznekrofagöznekrnekrenekregunekrei mevsulenekrei tammeneknekanekabnekabetnekabeti ulema
Yorumunuzu ve bilginizi paylaşın