siyanojenik glikozit zehirlenmesi ne demek?

  1. Yapılarında siyanhidrik asit bulunduran ve bunu asitik veya enzimatik hidrolizle salıveren, mürver meyvesi, acı badem, kanyaş türleri, burçak, fiğ, akyonca gibi bitki ve meyvelerin hayvanlar tarafından yenilmesi veya bu bitkilerin bazılarından hazırlanan preparatların kullanılması sonucu oluşan ve siyanür iyonun stokrom oksidazın ferri demirine bağlanmasıyla elektron taşınmasını ve oksijenin kullanılmasını önleyerek etkiyen, hayvanlarda tükürük salgısında artış, nabız ve solunumun hızlanması, solunum güçlüğü, kas titremeleri ve kusma gibi bozukluklara neden olan bir zehirlenme tipi.
  2. (en)Cyanogenic glycoside poisoning.

siyanojenik

  1. Siyanit üreten veya oluşturanü, siyonagenetik.
  2. (en)Cyanogenic.

siyanojenik glikozit

  1. Tabiatta özellikle, acı badem, yonca, burçak, kanyaş gibi yaklaşık 100'den fazla bitkide bulunan ve ağız yoluyla alınmasından sonra işkembe bakterileri tarafından hidrolize edilerek gaz durumunda siyanür ve aldehit oluşumuna neden olan, glikozit yapısında amigdalin, linamarin, lotaustralin ve dhurrin gibi yaklaşık 30 çeşit maddenin ortak adı.
  2. (en)Cyanogenic glycoside.

glikozit

  1. Birçok bitkilerde bulunan glikoz birleşiklerinin genel adı.
  2. Hidrolizle glikoz veren herhangi bir madde. Glukozit.
  3. Glikozun bir alkol veya fenolle veya diğer monosakkaritlerle oluşturduğu kimyasal bileşik.
  4. (en)Glucoside.
  5. (en)Glycoside.
  6. (fr)Glucoside

zehirlenme

  1. Zehirlenmek durumu, ağılanma
  2. Yılan, arı vb. sokması sonucu görülen hastalık.
  3. Zehirli nesnelerin kana karışması yüzünden baş gösteren hastalıklı belirtiler.
  4. Bir zehrin vücutta emilmesiyle ortaya çıkan belirtileri anlatan genel terim. Görece küçük miktarlarda kimyasal ya da biyokimyasal etki gösteren zehir, süresi ve ağırlığı değişebilen bir hastalıkhaline ya da ölüme yol açar.
  5. Zehre maruz kalma durumu.
  6. İhmal veya dikkatsizlik sonucu, zehirli bitkiler, endüstriyel atık su, baca dumanı, uçucu toz, zirai mücadele ilaçlan vb. maddeleri ağızla almak veya temas etmek suretiyle, sentetik ilaçlarla ve dokusal kimyasal maddelerle zehirlenme olayı, hlk. ağulanma.
  7. Toksik maddenin vücutta meydana getirdiği patolojik durum, intoksikasyon.
  8. (en)Poisoning.
  9. (en)Intoxication.
  10. (en)Botulism.

Türetilmiş Kelimeler (bis)

siyanojeniksiyanojenik glikozitsiyanojensiyanojen bromürsiyanojen iyodürsiyanojen klorürsiyanojenezglikozitglikozit bağıglikozidglikozidazglikozidik bağglikozilglikozil transferazglikozglikoz 6 fosfatglikoz 6 fosfat dehidrogenazglikoz 6 fosfatazglikoz alanin döngüsüglikoalkaloitglikofiliglikoforinglikogenezglikogenezis
Yorumunuzu ve bilginizi paylaşın