safra pigmentleri ne demek?

  1. Bk. safra boyarmaddesi (II)
  2. Safra renkli maddeler.
  3. (en)Bile pigments.

safra pigmenti

  1. Safrada bulunan bilirubin, biliverdin gibi renk maddeleri. Öd pigmenti.
  2. Safrada bulunan bilirubin, biliverdin gibi renk maddeleri, öd pigmenti.
  3. (en)Bile pigment.
  4. (fr)Pigment biliaire

safra

  1. Gemileri ve her boyda deniz aracını dengede tutmak, istenilen su düzeyine kadar batırabilmek için, dip bölümlerine konulan ağırlık.
  2. Bazı balık ağlarının alt tarafına takılan, ağın su içinde kalmasını sağlayan ağırlık.
  3. Balonlarda bulunan pilotların, yükselmek veya inişi yavaşlatmak istediklerinde attıkları ağırlık.
  4. Karaciğerin salgıladığı yeşil, sarı renkte acı sıvı, öd.
  5. Sıkıntı, tedirginlik, rahatsızlık veren kimse.
  6. Karaciger tarafından salgılanan, yeşilimsi kahverengi bir sıvıdır.Safra, kısmen yağ sindirimine yarayan bir salgı, kısmende eskimiş alyuvarların tahrip olmaları sonucu oluşmuş bir atılma ürünüdür.
  7. Karaciğer hücreleri tarafindan salgılanaraksafra kesesinde toplanan vesafra kanalı ile onikiparmak bağırsağına geçerek yağların sindirimine katılan,safra tuzları, hemoglobinin parçalanmasından oluşansafra pigmentleri, kolesterol, lesitin ve diğer maddeleri kapsayan salgı. Öd.
  8. Bk. dengeleyici özdek
  9. Karaciğer hücreleri tarafından salgılanan ve ductus choledochus adı verilen kanalla onikiparmak bağırsağına dökülen, yağların sindirimine katılan, alkali özellikte, kahverengi-yeşilimsi sarı renkte salgı, öd, bilis, hlk. yaş egzama, öd suyu, fel.
  10. Sarı.

pigment

  1. Canlı bir organizmanın oluşturduğu, ona özel bir renk veren kimyasal madde.
  2. Maddeye rengini veren organik veya inorganik yapı grupları.
  3. Bitki ve hayvanlarda renk maddesi.
  4. Eklendiği maddeye rengini verme özelliği olan, suda veya organik çözücülerde çözünmeyen doğal ya da yapay madde.
  5. Genellikle kuru tuz halinde olan diğer madde ve karışıma renk veren bir sıvı (boya) içerisinde dağıtılmış veya bir katı (örnek, polimer) ile karıştırılmış renkli tanecikler veren madde. En çok bilinen inorganik boyar maddeler; titanyumdioksit (beyaz), demir oksitler (kırmızı, kahverengi), kromatlar (sarı, kırmızı), siyanoferratlar (mavi) ve karbon (siyah). Çözünmeyen boyarlar da pigment olarak kullanılır.
  6. Dokularda erimiş, granüller veya kristaller h
  7. Renk maddesi.
  8. Bk. madensel boyaözü
  9. (en)Any material from which a dye, a paint, or the like, may be prepared; particularly, the refined and purified coloring matter ready for mixing with an appropriate vehicle.
  10. (en)Any one of the colored substances found in animal and vegetable tissues and fluids, as bilirubin, urobilin, chlorophyll, etc.

Türetilmiş Kelimeler (bis)

safra pigmentisafrasafra asidisafra asitlerisafra atmasafra atmaksafra bastırmaksafra boyarmaddesisafra embolisisafra ile ilgilisafra ile ilgili olmasafsaf alkolsaf altınsaf alyuvar aplazisisaf aşkpigmentlerpigmentlipigmentpigment birikimipigment cellpigment gözesipigment hücresi
Yorumunuzu ve bilginizi paylaşın