keynesyen ekonomi yaklaşımı ne demek?

  1. Bk. Keynesyen iktisat

keynesyen iktisat

  1. İktisadi liberalizmin aksine devletin ve özel kesimin önemli bir rol üstlendiği karma ekonomiyi savunan, eksik işlendirme durumunda da ekonominin dengede olabileceği ve bu durumda tam işlendirmeye ulaşmak için devletin maliye politikası araçlarıyla müdahale etmesi gerektiği, denge gelir düzeyinin toplam istem tarafından belirleneceği, reel ve parasal kesimin karşılıklı etkileşim içerisinde olduğu ve ekonomiye iktisadi karar birimlerinin beklentilerinin yön verdiği gibi görüşleri ileri süren İngiliz iktisatçı J. M. Keynes'in görüşlerini temel alan iktisadi yaklaşım.
  2. (en)Keynesian economics.

keynesyen aktarım mekanizması

  1. Bk. Keynesyen aktarma düzeneği

keynesyen aktarma düzeneği

  1. Keynesyen yaklaşımda para sunumundaki artışların (azalışların) nominal faiz oranını düşürerek (artırarak) yatırım harcamalarını ve dolayısıyla reel gayrisafi yurtiçi hasıla ve işlendirmeyi artıracağını (azaltacağını) gösteren düzenek.
  2. (en)Keynesian transmission mechanism.

ekonomi

  1. İnsanların yaşayabilmek için üretme, ürettiklerini bölüşme biçimlerinin ve bu faaliyetlerden doğan ilişkilerin bütünü, iktisat.
  2. Bu ilişkileri inceleyen bilim dalı, iktisat.
  3. Tutum.
  4. Bk. iktisat
  5. Yun. İktisad. Tutum. Geliri gideri hesaplıyarak lüzumsuz masrafı bırakıp artırmağa çalışmak. Ölçülü ve idareli harcamak. İnsanların sınırsız olan ihtiyaçlarıyla bunları sağlamaya yarayacak sınırlı imkan ve vasıtalar arasında mümkün olan azami uygunluğu temin için (sağlamak için) yapılan çalışma ve faaliyetler. Bu faaliyetlere hakim olan kaideleri inceleyen ilim.İktisadi hadiseler istihsal (üretim), istihlak (tüketim), mübadele (değişim) ve tevzi (bölüşüm, dağıtım) olmak üzere dört çeşite ayrılır. İktisat ilmi bu hadiselerin birbirleriyle olan ilişkileri, müvazeneleri (dengeleşimleri), teşkilatlanma ve idaresi bakımlarından şekillerini inceletmekte ve hadiselerin matematiki olarak mümkün modellerini bulmaya çalışmaktadır. Günümüzde iktisat politikaları büyük bir ehemmiyet kazanmıştır. İktisadi politikalar, bugünkü dünyamızda iki ana sisteme ayrılmıştır. 1- Kapitalizm; 2- Sosyalizm. Bunlar arasında zikredilen "karma ekonomi" şekli esas itibariyle bunlardan birine dahil edilmektedir. İslam iktisat sistemi bunlardan esastan ayrılmaktadır. Bu iki sistem, dünya hayatını esas alan maddeci sistemlerdir.Kapitalist sistem, emeği ferdi sermayeye sosyalist sistem, emeği devlet tahakkümüne bağlar. Kapitalist sistemde sermaye sahipleri, sosyalist sistemde devlet ve toplum adına bir grup hakim olur. Her iki sistem istismar "sömürme" ve tahakküme dayandığı için cemiyet hayatında anarşiyi ve ihtilalleri doğurmakta, insanlık, barış, huzur ve saadete ulaşamamaktadır.İslamiyet ise kapitalizmin ferdin istismarını; sosyalizmin kollektif tahakküm ve istismarını ortadan kaldırır. Herkesin kazancı, emeğine göre olur.
  6. (en)Economy.
  7. (en)Economics.
  8. (en)Economy; economics.
  9. (en)Thrift.
  10. (en)Thriftiness.

Türetilmiş Kelimeler (bis)

keynesyen aktarım mekanizmasıkeynesyen aktarma düzeneğikeynesyen çaprazkeynesyen çapraz diyagramkeynesyen dengekeynesyen iktisatkeynesyen modelkeynesyen para politikası aktarma mekanizmasıkeyneskeynes çarpanıkeynes effectkeynes ekonomisikeynes etkisiekonomiekonomi biçimleriekonomi bilimiekonomi bölümüekonomi classekonomi çapında istihdam çarpanıekonomi çapında istihdam çoğaltanıekonomi enstitüsüekonomi klasekonomi mallarıekonometriekonometrikekonometrik modelekonekonazolekondromekondroz
Yorumunuzu ve bilginizi paylaşın