karma ekonomi ne demek?

  1. Özel ve kamu kesimlerini kaynaştırma amacını güden, her iki kesimin birlikte girişimlerini öngören ekonomi siyaseti.
  2. Özel kesimin yanında kamu kesiminin de yer aldığı ekonomik düzen.
  3. Piyasa başarısızlıklarının yaşandığı özel durumlarda hükümetin iktisadi etkinliklerin işleyişine müdahale ettiği piyasa ekonomisi türü. krş. güdümlü ekonomi, piyasa ekonomisi, serbest piyasa ekonomisi
  4. (en)Mixed economy.
  5. (fr)Économie mixte

karma eğitim

  1. Erkek ve kız öğrencilerin aynı okulda bir arada okumalarını sağlayan eğitim.
  2. Erkek ve kız öğrencilerin aynı okulda okumalarına ve türlü okul çalışmalarını birlikte yürütmelerine olanak sağlayan eğitim.
  3. (en)Coeducation.
  4. (en)Co-education.

karma eğitim yapan

  1. (en)Coed.

ekonomi

  1. İnsanların yaşayabilmek için üretme, ürettiklerini bölüşme biçimlerinin ve bu faaliyetlerden doğan ilişkilerin bütünü, iktisat.
  2. Bu ilişkileri inceleyen bilim dalı, iktisat.
  3. Tutum.
  4. Bk. iktisat
  5. Yun. İktisad. Tutum. Geliri gideri hesaplıyarak lüzumsuz masrafı bırakıp artırmağa çalışmak. Ölçülü ve idareli harcamak. İnsanların sınırsız olan ihtiyaçlarıyla bunları sağlamaya yarayacak sınırlı imkan ve vasıtalar arasında mümkün olan azami uygunluğu temin için (sağlamak için) yapılan çalışma ve faaliyetler. Bu faaliyetlere hakim olan kaideleri inceleyen ilim.İktisadi hadiseler istihsal (üretim), istihlak (tüketim), mübadele (değişim) ve tevzi (bölüşüm, dağıtım) olmak üzere dört çeşite ayrılır. İktisat ilmi bu hadiselerin birbirleriyle olan ilişkileri, müvazeneleri (dengeleşimleri), teşkilatlanma ve idaresi bakımlarından şekillerini inceletmekte ve hadiselerin matematiki olarak mümkün modellerini bulmaya çalışmaktadır. Günümüzde iktisat politikaları büyük bir ehemmiyet kazanmıştır. İktisadi politikalar, bugünkü dünyamızda iki ana sisteme ayrılmıştır. 1- Kapitalizm; 2- Sosyalizm. Bunlar arasında zikredilen "karma ekonomi" şekli esas itibariyle bunlardan birine dahil edilmektedir. İslam iktisat sistemi bunlardan esastan ayrılmaktadır. Bu iki sistem, dünya hayatını esas alan maddeci sistemlerdir.Kapitalist sistem, emeği ferdi sermayeye sosyalist sistem, emeği devlet tahakkümüne bağlar. Kapitalist sistemde sermaye sahipleri, sosyalist sistemde devlet ve toplum adına bir grup hakim olur. Her iki sistem istismar "sömürme" ve tahakküme dayandığı için cemiyet hayatında anarşiyi ve ihtilalleri doğurmakta, insanlık, barış, huzur ve saadete ulaşamamaktadır.İslamiyet ise kapitalizmin ferdin istismarını; sosyalizmin kollektif tahakküm ve istismarını ortadan kaldırır. Herkesin kazancı, emeğine göre olur.
  6. (en)Economy.
  7. (en)Economics.
  8. (en)Economy; economics.
  9. (en)Thrift.
  10. (en)Thriftiness.

Türetilmiş Kelimeler (bis)

karma eğitimkarma eğitim yapankarma eşeylikarma eşeylilikkarma etkensel deneykarmakarma açınıkkarma algoritmakarma başlıkkarma bezkarma bilgisayarkarma birleşmekarma buzsulkarma çarpımkarma çekimkarmkarkar zarar cetvelikar adamkar aktarımıkar amacı gütmeyenekonomiekonomi biçimleriekonomi bilimiekonomi bölümüekonomi classekonomi çapında istihdam çarpanıekonomi çapında istihdam çoğaltanıekonomi enstitüsüekonomi klasekonomi mallarıekonometriekonometrikekonometrik modelekonekonazolekondromekondroz
Yorumunuzu ve bilginizi paylaşın