iç içe film ne demek?

  1. (Türkiye'de) Bir film çevrilirken, aynı çevirim takımından, aynı oyunculardan, aynı bezemlerden yararlanılarak ikinci, üçüncü bir film çevirme ya da bunlara gereç hazırlama.  

iç içe adımlar

  1. Bacakların havada duruş değiştirdiği, ayakların birbirine değdirilerek sıçramayla gerçekleştirilen bir dizi yarım dönüşlerin tümüne verilen ad.
  2. (en)Emboîté.
  3. (fr)Emboîté

iç içe birleşik cümle

  1. Çekimli durumdaki bir cümlenin temel cümle içinde, o cümlenin bir ögesi olarak yardımcı cümle işlevi ile yer aldığı birleşik cümle türü. Temel cümle sondadır: Balkanlarda da harp çıkabilir haberi herkesi kaygılandırmaya başladı. Hâşâ, en ufak benzetme kasdıyla söylemiyorum. Sadece anlatmak istediğim şeyi daha açık belirtebilir miyim diye söylüyorum (T. Buğra, Küçük Ağa, s. 121). Doktor bu nal seslerinin, bu çocukça taşkın neşenin sırrını hâlâ çözemeyeceğini sanıyor, yavaş yavaş hüzne kayıyordu (T. Buğra, Küçük Ağa, s. 171). Gidiş, gelişi topu dört fersah yol, sanki hiç bitmeyecek, Aslıhanı yıllarca göremiyecekmiş gibi, daha şimdiden anlamsız bir özleyiş duygusuna kapılmıştı (K. Tahir, Devlet Ana, s. 395) vb.

çe

  1. Küçültme edatı olap bu mana ile Farsça isimlere eklenir.

film

  1. Sinema makinesiyle gösterilen eser.
  2. Fotoğrafçılıkta, radyografide ve sinemacılıkta resim çekmek için kullanılan, selülozdan, saydam, bükülebilir şerit.
  3. Sinemacılıkta, bir oyunun bütününü taşıyan şerit veya şeritlerin bütünü.
  4. Makinesiyle gösterilen eser.
  5. Camlara yapıştırılarak içerinin görünmesini engelleyen bir tür ince yaprak.
  6. Bk. yaygı
  7. Sinemafilmini gerçekleştirmekte kullanılan, selüloitten, saydam, esnek, bükülebilir, eni ve biçimi ölçünlere göre belirlenmiş kuşak; sinemanın ham özdeği
  8. Bunun, henüz alıcıda kullanılmamış, duyarkatı etkilenmemiş olanı, boşfilm
  9. Aynı kuşağın alıcıda kullanılmış, üzerinde gizli görüntü oluşmuş olanı, dolufilm
  10. (Genel anlamda) Göstericide kullanılmak üzere her şeyi hazır, tamamlanmamış sinema yapıtı. (Filmin siyah-beyaz, renkli, dar, geniş, sesli, sessiz, negatif, pozitif, vb. birçok çeşidi vardır; bunlar kendi maddelerinde ayrı ayrı gösterilmiştir).

Türetilmiş Kelimeler (bis)

iç içe adımlariç içe birleşik cümleiç içe geçeniç içe geçen şeyleriç içe geçmekiç acemilikiç acısıiç açıiç açıcıiç açıcılıkiç açıklıkiç açiiç açmakiç afrika evcil leyleğiiçe akaniçe akımlı iziçe akışlı bölgeiçe bakışiçe çekimli seslikiçe çökükiçe doğruiçe doğru büyümüşiçe doğru haliiçe dönük
Yorumunuzu ve bilginizi paylaşın