hatemi sadaret ne demek?

  1. Padişahın sadrazamlarda bulunan mührü. Buna "hatem-i vekalet", "hatem-i şerif" veya "mühr-i hümayun" da denilirdi. İlk zamanlar yüzük şeklinde idi ve parmağa takılırdı. Sonraları zincire bağlı olarak sadrazamlar, boyunlarına asarlardı. Bundan ayrılmak, vazifeden azledilmek demek olduğu için; mühürü hamamda bile boyunlarında taşıyan sadrazamlar vardı. (O.T.D.S.) (Osmanlıca'da yazılışı: hâtem-i sadaret)

hatemi mahsus

  1. Hususi mühür. Bir kimseye ait damga, mühür. (Osmanlıca'da yazılışı: hâtem-i mahsus)

hatemi taı

  1. (Ebu Adi bin Abdullah bin Said) Arab kabile reislerinin büyüklerinden ve şairlerinden olup, cömertliği ile meşhurdur. Adı, cömertlik ve keremde darb-ı mesel halini almıştır. Bazı şiirleri toplanarak bir divan yapılmış ve Londra'da bastırılmıştır. Hz. Peygamber'in (A.S.M.) zamanına yetişmiş ise, de, bi'setten evvel vefat etmiştir. (Osmanlıca'da yazılışı: hatem-i taî)

sadaret

  1. Başbakanlık
  2. Öne geçme, başta bulunma
  3. Osmanlı İmparatorluğu'nda başvezirlik, sadrazamlık.
  4. Anadolu ve Rumeli kazaskerliği payesi
  5. Vezirlik, başvezirlik. Osmanlı Devleti zamanında Başvekillik makamına verilen isim.
  6. (en)Hist.
  7. (en)Grand vizierate, grand viziership.

Türetilmiş Kelimeler (bis)

hatemi mahsushatemi taıhatemihatemhatemanehatemathatemehatehate crimehate mailhate ones gutshate sermonhathat amplifikatörühat aygıtı erişimihat bekçisihat blok anestezisadaretsadaret kaymakamısadaretpenahsadaresadarsadasada i aslısadabadsadagasadaksadsad bin ebi vakkassad breadsad but truesad clown
Yorumunuzu ve bilginizi paylaşın