gayreti cahiliye ne demek?

  1. Körü körüne uğraşmak. Allah'ın razı olmadığı lüzumsuz şeylere kıymet vererek didinmek. (Osmanlıca'da yazılışı: gayret-i câhiliye)

gayreti batıla

  1. Faydasız ve boşu boşuna uğraşma. (Osmanlıca'da yazılışı: gayret-i bâtıla)

gayreti diniyye

  1. Din için gayret etme. (Osmanlıca'da yazılışı: gayret-i diniyye)

cahiliye

  1. Araplarda Müslümanlıktan önceki çağ.
  2. Sözlükte bilgisizlik anlamına gelen cehl kökünden türetilmiş olup, "bilgiden yoksun olmak, bir konuda doğru olanın tersine inanmak, yapılması gerekenin tersini yapmak" demektir. İslami dönemde ortaya çıkmış olan cahiliye kelimesi özel olarak, Araplar'ın İslam'dan önceki dini ve sosyal hayat telakkilerini, genel olarak da kişilerin ve toplumların günah ve isyanlarını ifade eden bir terimdir. Kuran'da dört yerde geçen cahiliye terimi Araplar'ın İslam'dan önceki inanç, tutum ve davranışlarını İslami devirden ayırt etmek için kullanılmıştır. Bu sebeple genel olarak Araplar'ın İslam'dan önceki dönemine Cahiliye ve Cahiliye çağı denilmektedir. (Kuran Yolu).

Türetilmiş Kelimeler (bis)

gayreti batılagayreti diniyyegayreti merdanegayretine dokunmakgayretgayret almakgayret dayıya düştügayret edengayret ederekgayrendışgayrendişgayrgayr gayirgayr ı mütecanis ül ecnihegayr i ahlakigayr i ahlakiyecahiliyecahiliye devricahiliyetcahiliyyetcahili anudcahilin dostluğundan arifin düşmanlığı yeğdircahilcahil kalmakcahil kimsecahil tipcahil ve zevksizcahidcahidecahiercahif
Yorumunuzu ve bilginizi paylaşın