görüngül tip ne demek?

  1. Canlı bir varlık, yapı, durum ya da görevde varlığını ortaya koyan şey.

görüngü

  1. Duyularla algılanabilen her şey, fenomen, numen karşıtı.
  2. (Genellikle) Duyularla algılanabilen her şey. // "Kendinde şey"in (Ding an sich, chose en soi, thing-in-itself) bağlılaşık kavramı.görüngü, hem gerçek varlıktan, hem de salt görüntüden ayırt edilir.
  3. (Fizik ötesinde) Kendinde var olan salt bir gerçekliği ortaya koyan. Örneğin Platon için duyulur dünya (görüngüler dünyası) duyulur üstü olan idealar dünyasının (Platon'a göre gerçek dünya), yani usla bilinen düşünülür dünyanın (noumenon'lar dünyasının)görüngüsüdür. Leibniz için de uzay içindeki cisimler dünyası duyulur üstü olan tinsel -> monad dünyasının "iyi temellendirilmiş birgörüngüsü"dür.
  4. (Kant'ta) "Olabilir deneyin konusu" olan her şeygörüngüdür. Duyularla bağlı insan usu yalnızcagörüngüleri (phainomenon) bilebilir, onların arkasındaki kendinde şeyleri (noumenon) bilemez.
  5. (Fichte'de)görüngü, benlin etkinliğinin ürünüdür. 5-(Görüngübilimde) Yalnızca düşünülen, dolaylı olarak bilinen içeriklere karşıt olarak, doğrudan doğruya görülenen, yaşanmış olan içerikler. Bu anlamda, bir gerçek varolan (ör. kendi iç edimlerimiz) ya da özü bakımından kavranmış bir nesne de (ör. üçgen)görüngü olabilir.
  6. Bkz. fenomen, olay
  7. (en)Phenomenon, appearance.
  8. (fr)Phénomène

görüngü alanı

  1. Belirli bir an ve yerde kişinin kendisi ile birlikte algılayabildiği nesnelerin tümü. (Bu kavrama çevrede var olup algılanamayanlar girmez; var olmayıp düşlenenler girer.)

tip

  1. Aynı cinsten bütün varlıkların veya nesnelerin temel özelliklerini büyük ölçüde kendinde toplayan örnek
  2. Tür, çeşit.
  3. İlgi çekici, değişik (kimse).
  4. Hikâye, roman, tiyatro gibi uzun anlatıma dayalı edebî eserlerde kişi kadrosu içinde yer alan ve belli bir düşüncenin, topluluğun zihniyetini ve ideolojinin temsilciliğini yüklenen kişi.
  5. Kendine özgü kişiliği olmayan, genellikle bilinen kalıplardaki insanları gösteren oyun kişisi.
  6. Bir şeyin ucuna takılan) başlık; uç
  7. Kişileştirme işleminde genel olarak ele alınan oyun kişisi. Seyirci tarafından özellikleri bilinen ve kavramları getiren derinliği olmayan oyun kişisi. Hiçbir ruhsal gelişimi yoktur. Davranışlarıyla anlaşılır ve her oyunda aynı yolda hareket eder. Örnek : Kavuklu, Pişekâr, Pantalone, Arlekino, vb.
  8. Bk. ölçün örnek
  9. T. Benzerlerinin ana vasıfları kendinde görülen ideal örnek, misal.

Türetilmiş Kelimeler (bis)

görüngügörüngü alanıgörüngü bilimigörüngü oıaygörüngübilimgörüngegörünge çözümlemegörünge planıgörüngeli sahnegörüngengörüngörüncegörünçgörünç işleyimigörünççütiptip and runtip and run raidertip bilançotip bilgisitip fontutip I alveol hücresitip I aşırı duyarlılıktip I aşırı duyarlılık reaksiyonutip I aşırı duyarlılık yanıtıtiti borusuti disappearti işaretiti plazmidi
Yorumunuzu ve bilginizi paylaşın