dor lehçesi ne demek?

  1. Eski Yunan lehçesi.

eski

  1. Çoktan beri var olan, üzerinden çok zaman geçmiş bulunan, yeni karşıtı
  2. Önceki, sabık
  3. Geçerli olmayan
  4. Herhangi bir meslekte uzun süreden beri çalışmış olan.
  5. Geçmiş çağlardaki
  6. Mesleğinde uzmanlaşmış, deneyimi olan.
  7. Çok kullanmaktan yıpranmış, harap olmuş şey
  8. Herhangi bir görevden düştüğü veya durumunu yitirdiği için bir kimsenin eski saygınlığının kalmadığı durumlarda kullanılan bir söz.
  9. Eskiye ait,eski devirden kalma arkaik, kalıntı.
  10. İngiltere'Den köken alan, orijini hakkında değişik teoriler bulunan, başarılı bir koyun çobanı ve soğuk havalara iyi uyum sağladığı için ren geyiği gütmek için kullanılmış, vücudu büyük ve kare şeklinde, tüy yapısı kabarık, gövdesi kaslı ve dengeli, bir ırk özelliği olarak sırt düzeyi omuzdan geriye doğru yükselen eğime sahip, ya doğuştan kuyruksuz veya kuyruğu tamamen kesilen, kürkü uzun ve çift katmanlı, rengi mavi, gri veya gri-mavi, bazen baskın renk üzerinde desenler görülebilen, ırk özelliği olarak yürüyüş şekli ayı yürüyüşünü andıran yuvarlanır tarzda, havlaması yüksek sesli ve çınlayan, nazik, sevecen, zeki, sadık ve koruyucu, çok güçlü gütme içgüdüsüne sahip olduğundan ailesini, özellikle küçük çocukları gütmeye çalışabilen, bekçi köpeği ve özellikle koyun gütme amaçlı çoban köpeği olarak yetiştirilen köpek ırkı, bobtail köpeği.

dor

  1. Bokböceği, pislik böceği

dor düzeni

  1. (Mimarlık) Eski Yunan mimarlığında bir tapınak üslûbu. Alt bölümü geniş, üstü dar, ortası şişkince, üzeri yivli sütunlar, bunların üzerinde ince bir plak halinde, kenarları yukarı, dışa taşkın sütun başlıkları vardır. Sütunların altlıkları yoktur. Başlıklar üzerinde bir tabla bulunur. Taban kirişi ile saçak arasında da üçüzyivler ve aynalar yer alır. a. bk. İyon düzeni, Korint düzeni.
  2. (en)Doric.
  3. (fr)Ordre dorique

lehçe

  1. Bir dilin tarihsel, bölgesel, siyasal sebeplerden dolayı ses, yapı ve söz dizimi özellikleriyle ayrılan kolu, diyalekt.
  2. Konuşma tarzı
  3. Polonya dili.
  4. Bk. lehçe
  5. Bir anadilin, ses, yapı ve sözdizimi bakımlarından büyük ayrılık gösteren kolu: Anadolulehçesi, Çuvaşlehçesi, Yakutlehçesi vb.
  6. Bk. bölgesel dil
  7. (en)Dialect.
  8. (en)Polish.
  9. (en)Vernacular.
  10. (en)Idiom.

Türetilmiş Kelimeler (bis)

dordor düzenidor makamıdor tapınağıdoradoradadoradodorakdoramectindoramektindodo a bunkdo a dancedo a disservicedo a double takelehçelehçe bilimilehçe ile ilgililehçebilimlehçeci
Yorumunuzu ve bilginizi paylaşın