din etnolojisi ne demek?

  1. Bk. din hudunbilimi

din hudunbilimi

  1. İlkellerin inançlarını, yüce varlıklarını, doğaüstü güçlerini, efsanelere dayalı dünya görüşlerini, büyülerini, dinsel kişilerini, kutsal törenlerini, tapmaklarını vb. inceleyen ve genel budunbilim içinde yer alan araştırma alanı.
  2. (en)Religious ethnology.
  3. (fr)Ethnologie religieuse

din

  1. Tanrı'ya, doğaüstü güçlere, çeşitli kutsal varlıklara inanmayı ve tapınmayı sistemleştiren toplumsal bir kurum, diyanet
  2. C.G.S. sisteminde 1 g'lık bir kütlenin hızını saniyede 1 cm artıran güç birimi: Bir nevton 105 din'e eşittir.
  3. Bu nitelikteki inançları kurallar, kurumlar, töreler ve semboller biçiminde toplayan, sağlayan düzen
  4. İnanılıp çok bağlanılan düşünce, inanç veya ülkü.
  5. Bir şeyin en yüksek ve sivri noktası.
  6. İlmek.
  7. 1. (Sözlük anlamı) "Gerek ödül gerekse ceza şeklindeki karşılık" anlamında olup, tabi (uyan) ile kudret sahibi metbu (uyulan) arasındaki ilişkiyi ifade eder. 2. (İslami anlayışa göre) Kişinin yaratılış amacına uygun bir hayat sürebilmesi ve bu amacı belirli bir disiplin içinde gerçekleştirebilmesi için kendisine yol gösteren kurallar bütünü. 3. Akıl sahiplerini kendi istek ve iradeleriyle hayra ve mutluluğa yönlendiren kurum, insanın kendi seçimine dayalı eylemlerini düzenleyen ilahi kanun.
  8. Görünen, görünmeyen doğaüstü güç, nesne ya da varlığa inanma nedeniyle doğmuş olan ve bireylerin gerek birbirleriyle, gerek çevreleriyle ilişkilerini birtakım kutsal uygulama ve davranışlarla düzenleyen, sağlayan evrensel olgu. bk. ilkel din, halk dini, arınma, kurban, sakınma, krş. büyü, tören, kutyasak, muska.
  9. Ceza, ivaz.
  10. (en)Loud, confused, harsh noise; a loud, continuous, rattling or clanging sound; clamor; roar.

din adamı

  1. Mesleği dinle ilgili işler olan görevli.
  2. (en)Ecclesiastic.

etnoloji

  1. Bkz. antropoloji
  2. İnsanların ırklara ayrılışını, bunların nereden çıktığını, oluşumunu, yeryüzüne yayılışını, aralarındaki niteliklerini inceleyip karşılaştıran ve sınıflayan bilim, budun bilimi, ırkiyat, ırk bilimi.
  3. (Yun. ethnos: millet; logos: bilim) Farklı insan ırkları, dağılımı, ilişkileri ve faaliyetleri ile uğraşan bilim dalı.
  4. Bk. budunbilim
  5. Yun. Kavimleri, ayrı dil ve ırktan toplumların hayat ve özelliklerini inceleyen ilim. Önce hristiyan misyonerleri dinlerini yaymak için kavimlerin özelliklerini öğrenme ihtiyacını duymuşlar ve onların zayıf damarlarından faydalanmayı düşünmüşlerdir. 19.yy.dan itibaren ilmi gaye ile araştırmalar yapılmıştır. Bugün siyasi ideolojiler yayılmak amacı ile, etnik, kavmi hususiyetler ve zaaflardan istifade ederler.
  6. (en)Ethnology.
  7. (al)Ethnologie
  8. (fr)Ethnologie

Türetilmiş Kelimeler (bis)

dindin adamıdin adamı cüppesidin adamlığıdin aleyhtarlığıdin ayrımı gözetmeyendin bilgisidin birliğidin değiştiren kimsedin değiştirmedidi tor s iyondiadia filmdia gösterili konferansetnolojietnoloji atlaslarıetnolojiketnologetnolengüistetnolengüistik
Yorumunuzu ve bilginizi paylaşın