coğrafya ne demek?

  1. Yeryüzünü fiziksel, ekonomik, beşerî, siyasal yönlerden inceleyen bilim.
  2. Bir yeryüzü parçasını, bir bölgeyi, bir ülkeyi belirleyen, niteleyen, fiziksel, ekonomik, beşerî, siyasal gerçekliklerin tümü

    Süratli otomobiller artık şehrin coğrafyasını da, hüviyetini de değiştirdi.

    A. Ş. Hisar
  3. Yeryüzünde oluşan fiziksel, dirimsel ve insana değgin olayları betimleyerek oluş nedenlerini, dağılışlarını ve aralarındaki ilişkileri kendine özgü ilkelerle araştırıp açıklayan bilim.
  4. Yeryüzünün şimdiki halini çeşitli cihetlerden inceleyen ilim. Bölümlerinden olan Fiziki Coğrafyada: Karalarla denizlerin durumları ve iklimleri;İktisadi Coğrafyada: Toprak mahsulleri, sanayi ve ticaret işleri;Siyasi Coğrafyada: Irk, dil, millet hususiyetleri ve devlet sınırları anlatılır.Bunlardan başka; hayvanat, nebatat, ziraat, tarih, matematik gibi çeşitli mevzularla alakalı coğrafya kolları da vardır.
  5. (en)Geography.
  6. (fr)Géographie

coğrafya boylamı boylam

  1. Yeryuvarlağı üzerinde, bir noktadan geçen öğlenin başlangıç öğleni olan Greenwich öğleninden açısal uzaklığı (bk. şekil C. 8)
  2. (en)Geographic longitude.
  3. (fr)Longitude géographique

coğrafya enlemi enlem

  1. Yeryuvarlağı üzerinde bulunan bir noktanın eşlekten açısal uzaklığı (bk. şekil C. 8)
  2. (en)Geographic latitude.
  3. (fr)Latitude géographique

Türetilmiş Kelimeler (bis)

coğrafya boylamı boylamcoğrafya enlemi enlemcoğrafya kitabıcoğrafya konsayılarıcoğrafya mektebicoğrafya milicoğrafya okulucoğrafya sözlüğücoğrafyacıcoğrafyacılıkcoğrafı determinzmcoğrafı icabiyecoğrafı tulcoğraficoğrafi alan adları
Yorumunuzu ve bilginizi paylaşın