belirtili nesne ne demek?

  1. Belirtme durumundaki nesne, sarih meful.
  2. (Derleme., nesne, -i’li tümleç, -i’li nesne) Geçişli eylemi tümleyen ve belirtme durumunda bulunan tümleç: Bu meseleyi çözmeden gitmeyin; Çocuklar annelerinin evde bulunmayışını fırsat bilirler; Ali evi sattı, bahçeyi bıraktı; Bazı insanlar okumayı sever, yazmayı sevmez; Kar bütün limanı sarmıştı vb.
  3. (en)Determined direct object.
  4. (fr)Complément direct déterminé, object

belirtili ad tamlaması

  1. Tamlayanı ilgi durumu eki almış bir ad veya zamir, tamlananı teklik 3. şahıs iyelik eki almış olan, dolayısıyla belirti eki taşıyan ve tamlayanla tamlanan arasında şahıs bakımından uygunluk ve geçici anlam bağı bulunan ad tamlaması: akşam+ın serinliği, oda+nın rengi, dam+ın tepesi, gözleri+nin siyahlığı, kapı+nın önü, duman+ın kokusu, ben+im kitabım, sen+in yolun vb. Karşıtı belirtisiz ad tamlaması’dır.
  2. (en)Genetival construktion.
  3. (fr)Construction génitive

belirtili tamlama

  1. Tamlayanı -in (-nin) takısı, tamlananı üçüncü kişi iyelik eki alan ve belirli bir kavram taşıyan tamlama: Doğan'ın kalemi, çiçeğin kokusu gibi.
  2. (Derleme. birinci nevi izafet, belirtili isim tamlaması, belirtili isim takımı) Tamlayanı -in (-nin) takısı, tamlananı 3. kişi iyelik eki alan ve belirli bir kavram taşıyan tamlama: Ali'nin evi, Ahmet'in gelmesi, evin kapısı, hanın duvarı, onun evi, bizim evimiz vb. bk. tamlayan durumu.
  3. (en)Genitival construction.
  4. (fr)Construction genitive, rapport d'annexion

nesne

  1. Belli bir ağırlığı ve hacmi, rengi, maddesi olan her türlü cansız varlık, şey, obje
  2. Geçişli fiili bütünleyen yalın veya belirtme durumunda bulunan tümleç.
  3. Öznenin dışında kalan her konu, obje
  4. (Derleme., belirtilinesne, -i'li tümleç, -i'linesne) Geçişli eylemi tümleyen yalın veya belirtme durumunda bulunan tümleç: Ali bir kitap almış; Öğrenci para bulmuş, sahibine vermiş; Öğretmen ders anlatıyor; Meseleyi çözmeden gitmeyin; Çocuklar annelerinin evde bulunmayışını fırsat bilirler; Ali evi sattı, bahçeyi bıraktı; Bazı insanlar okumayı sever, yazmayı sevmez; Kar bütün limanı sarmıştı vb.
  5. İnsanın dışında kalan, görülebilen, dokunulabilen, bir ağırlığı ve kütlesi olan her türlü özdeksel varlık.
  6. (Lat. objectum = karşıda bulunan, karşıya konan) : 1- (Genellikle) Karşımızda bulunan şey. 2- Öznenin bağlılaşık kavramı olarak, özne ediminin, bilincin kendisine yöneldiği şey: a. Kendisine yönelinen, düşünülen, tasarlanannesne, kendisine yönelen bir edim olmadan var olmayan şey; bilinçte, düşünmenesnesi (konu) olarak düşünme olayının karşısında bulunan şey; düşüncel (ideal)nesne. b. Özne ediminden, bilinçten, bağımsız olan gerçek (real)nesne; gerçeklik olarak, dışdünyanın bir parçası olarak bilincin karşısında duran şey.
  7. Şey, herhangi bir şey.
  8. (en)Objective.
  9. (en)Objective case.
  10. (en)Body.

Türetilmiş Kelimeler (bis)

belirtili ad tamlamasıbelirtili tamlamabelirtilibelirtildigi gibibelirtilebilmebelirtilenbelirtilen metni bulbelirtilerbelirtibelirti bilimibelirti göstermemekbelirti göstermeyenbelirti karşıtlığıbelirtbelirteçbelirteç ekibelirteç elementbelirteç organizmanesnenesne açıklayıcısınesne adı buldeğiştir sihirbazınesne adını girinnesne almayan fiilnesne animasyonunesne ayarlanesne bağlama ve katmanesne bakısınesne biçimlendirnesnasnesanesainesaicnesaihnesaik
Yorumunuzu ve bilginizi paylaşın