belirtik tanım ne demek?

  1. (…) biçimsel dizgesinin abecesinde bulunmayan t gibi bir değişmezin Dz0 dabelirtik tanım'ı, t ile Dz0 in değişmezlerinden başka hiç bir değişmezi kapsamayıp, elenebilme ile yaratıcı olmama koşullarını yerine getiren tek bir önerme ya da önerme kalıbının özellemelerinden oluşan bir önerme kümesidir. || 'Tanım' terimi başka biçimde belirtilmediğinde tek başına "belirtik tanım" anlamında kullanılır. Krş.. doğrudan tanım, bağlamsal tanım, bağlamsal yüklem tanımı, bağlamsal işlev tanımı, bağlamsal ad tanımı, bağlamsal eklem tanımı, kurucu değişmez.
  2. (en)Explicit definition.
  3. (fr)Définition explicite

belirtik

  1. Açık, belli, sarih.
  2. Belirtilmiş.
  3. Açıklanmış, aydın, açık.
  4. Anlatımda ve yazımda açıkça görünen bir nicelik.
  5. Musarrah, sarih.
  6. (en)Explicit.
  7. (al)Explizit.
  8. (fr)Explicite

belirti

  1. Bir olayın veya durumun anlaşılmasına yardım eden şey, alamet, nişan, nişane
  2. Vücuttaki işlevsel bir bozukluğun, hastalığın göstergesi olan durum veya görüntü, sendrom.
  3. Suçun, sanıkça işlendiği kanısını uyandıracak nitelikte olmakla birlikte, bağımsız biçimde ve kesin bir kanıt gücü olmayan ipucu.
  4. Hasta hayvanların genel durumunda veya organlarında klinik muayenelerle veteriner hekim tarafından saptanabilen ve normal hayvanlarda görülmesi olağan sayılmayan, anatomik, fizik, şimik ve işlevsel değişiklikler, araz, bulgu, beldek.
  5. (en)Sign.
  6. (en)Indication.
  7. (en)Symptom.
  8. (en)Mark.
  9. (en)Clinic.
  10. (en)Evidence.

tanım

  1. Bir kavramın niteliklerini eksiksiz olarak belirtme veya açıklama, tarif.
  2. Bir kavramın ya da bir nesnenin sınırlanması, belirlenmesi; kavramın içeriğini kuran belirtilerin gösterilmesi; bir kavramın ya da bir sözcüğün anlamının belirtilmesi. Tanım türlerinden en önemlileri şunlardır: 1- Sözcük tanımı (verbaltanım): a. Sözcüğün anlamını dildeki anlamına geri giderek belirtme. (Ör. demokrasi: halk egemenliği.) b. Bir sözcüğün anlamını bilinen başka bir sözcükle belirtme. (Ör. müselles: üçgen) 2- Adtanımı (nominaltanım): Yanlış anlaşılmalara yol açmamak içintanımlanacak olanı belli bir sözcüğe ya da sözcüklere bağlanarak saptama. (Uzlaşımsaldır, yasalar yazılırken ve felsefede gereklidir.) Kavramtanımı (Aristoteles'te): Bir kavramın daha yüksek yakın cinsi (genus proximum) ile onu bu cinsten ayırt eden tür ayrımını (differentia specifica) belirtme. 4-Nesnetanımı (realtanım): (nesnenin açıklanması) Aristoteles'in kavramtanımı ile örtüşür. Bir nesneyi yalnız başkalarından ayırmakla kalmayıp, anlamın iç ve özlü ayrımlarını ortaya çıkarmayı amaçlar. Nesnetanımı, kısa olmalı, gereksiz belirlenimlerden kaçınmalı; tam olmalı, zorunlu olan bütün belirtileri vermelidir.
  3. (en)Description.
  4. (en)Illustration.
  5. (en)Account.
  6. (en)Description tarif.
  7. (en)Definition.
  8. (al)Definition
  9. (fr)Définition
  10. (la)Definitio

Türetilmiş Kelimeler (bis)

belirtikbelirtibelirti bilimibelirti göstermemekbelirti göstermeyenbelirti karşıtlığıbelirtbelirteçbelirteç ekibelirteç elementbelirteç organizmabelirbeliren mesajbeliren pencerebelirgebelirgitanımtanım bilgisi yolutanım imitanım kalıbıtanım kutusutanım listeleritanım listesitanım ve veritanımatanıma göretanıtanı analitik fonksiyontanı iletisitanı işlevitanı kipi
Yorumunuzu ve bilginizi paylaşın