bağ dokusu ne demek?

  1. Hücre sayısı az fakat hücreler arası maddesi çok olan ve genel olarak diğer dokuları birbirine bağlayarak destek görevi yapan bir doku tipi. Kökünü embriyonun mezenşim hücrelerinden alan bu dokunun iki ana tip hücrelerinin (fibroblâst, makrofaj) arasını dolduran madde içinde teller ve telcikler bulunur. Bu tel ve telciklerin çeşidine ve çokluğuna göre de çeşitlibağ dokusu tipleri oluşur. Örnek: Gevşekbağ dokusu, sıkbağ dokusu, elâstikbağ dokusu vb. Lamina propria.
  2. Hücre sayısı az fakat hücreler arası maddesi çok olan ve genel olarak diğer dokuları birbirine bağlayarak destek görevi yapan bir doku tipi.
  3. Bkz. konjonktif doku
  4. Bkz. epitelium
  5. (en)Connective tissue.
  6. (fr)Tissu conjonctif

bağ doku

  1. Hücre sayısı az, hücre arası maddesi çok ve genellikle diğer dokuları birbirine bağlayarak destek görevi yapan doku.
  2. Vücutta bulunan dört temel dokudan en sık görülen, gevşek veya ipliksel yapıdaki kas ve yağ dokularında değişik oranlarda bulunan, cansız olan hücreler arası maddeyle hücrelerden oluşan, beslenme fizyolojisi açısından bir değer taşımayan, et ürünleri teknolojisinde kalite sorunu oluşturabilen madde. Bu dokunun, organları sararak destekleme, gövde arası boşlukları doldurma, dokuların beslenmesi, epitel dokusuna destek ve organizmanın savunma sistemini oluşturma gibi görevleri vardır. Bağ dokusunun mezenkim, müköz, gevşek, sıkı, retiküler ve yağ dokusu olmak üzere altı türü bulunur.
  3. (en)Textus connectivus, İng. connective tissue.

bağ doku beni

  1. Dermal bağ dokuda yerleşen, sınırlı üreme ve kollajenin aşırı boyanmasıyla belirgin, küçük, sert ve çoğunlukla yassı şişkinlik, kollajen beni. Köpeklerde nispeten yaygın olarak ve bacaklarda görülür.
  2. (en)Connective tissue nevus.

doku

  1. Bir vücudun veya bir organın yapı ögelerinden birini oluşturan hücreler bütünü, nesiç.
  2. Bir bütünün yapısı ve özelliği.
  3. Belirli bir işi yapmak üzere özelleşmiş hücreler topluluğu.
  4. Bitki ve hayvan organlarını meydana getiren, aynı görevi yapmak üzere bir arada bulunan, benzer hücre topluluklarının hücreler arası maddeyle beraber oluşturdukları yapı. Epitel, bağ, kas, sinirdokusu gibi.
  5. Organları meydana getiren, aynı görevi yapmak üzere bir arada bulunan benzer ya da tek tip hücrelerin oluşturdukları yapı.
  6. Biçim ve görev bakımından birbirlerine benzeyen hücrelerin bir araya toplandıkları yapı. Hücre farklılaşmasıyla organizmada epitel, destek, kas ve sinir dokuları bulunur.
  7. Bitki ve hayvan organlarını meydana getiren, aynı görevi yapmak üzere bir arada bulunan, ortak yapı ve işleve sahip hücreler grubunun oluşturdukları yapı.
  8. (en)Textus.
  9. (en)Texture.
  10. (en)Tissue.

Türetilmiş Kelimeler (bis)

bağ dokubağ doku benibağ doku tayinibağ derecesibağ düzesibağbağ açısıbağ bahçebağ bıçağıbağ bilimbağ bozmakbağ bozumcubağ bozumubağ çadırkelebeğibağ çizgidokusu sertleşmişdokusuzdokusaldokudoku aktarımıdoku aşınmasıdoku aşısıdoku bileşimidokdok alanıdok cddok eklentisidok işçisi
Yorumunuzu ve bilginizi paylaşın