askorbik asit ne demek?

  1. Bk. C vitamini
  2. C vitamini.
  3. C Vitamini.
  4. (en)Ascorbic acid.

c vitamini

  1. Metabolizma sırasında oksidasyon ve redüksiyon reaksiyonlarının düzenlenmesini sağlayan, eksikliği bağ dokusunda bozulmalara neden olan, meyve ve sebzelerde bulunan, suda eriyen bir vitamin.
  2. Başta turunçgiller olmak üzere domates, yeşil sebzeler, meyveler ve sütte bol miktarda bulunan, metabolizma sırasında oksidasyon ve redüksiyon reaksiyonlarının düzenlenmesini sağlayan, prolinin hidroksilasyonunda, kollaje sentezinde, trozinin yıkımında, trozinden epinefrin sentezinde, steroit hormonların ve safra asitlerinin oluşumunda görev alan, demir emilimini artıran ve antioksidan olarak görev yapan, bağ dokunun gelişimi, kemiklerin kalsifikasyonu, bağışıklığın artırılması için gerekli, insan, maymun, kobay, bazı kuş ve balıklar hariç diğer hayvanların organizmasında L-glukanolakton oksidaz enzimi aracılığıyla glukoz ve galaktozdan sentezlenen, eksikliğinde bağ dokusunda bozulmalar, yaygın kanamalar, yara iyileşmesinde gecikme, kemik hasarı biçiminde kendini gösteren iskorbüt hastalığına neden olan, suda çözünen bir vitamin, askorbik asit, antiiskorbüt vitamin, eritorbik asit.
  3. Birçok sebze ve meyvelerde bulunan, çoğu enzimin optimum işlevi için gerekli olan, eksikliğinde skorbüt hastalığı yapan ve yara iyileşmesinde gecikme ortaya çıkan, suda çözünen bir vitamin, askorbik asit.
  4. (en)Vitamin C.
  5. (en)Ascorbic acid, antiscorbutic vitamin, vitamin C.
  6. (en)Ascorbic acid, vitamin C.
  7. (fr)Acide ascorbique, vitamine antiscorbutique

askorbik

  1. (en)Ascorbic, of or relating to ascorbic acid.

askogon

  1. Asklı mantarların eşey organı.
  2. (en)Ascogonium.

asit

  1. Turnusolün mavi rengini kırmızıya çevirmek özelliğinde olan ve birleşimindeki hidrojenin yerine maden alarak tuz oluşturan hidrojenli birleşik, hamız.
  2. Bk. ekşit
  3. Bir çözeltiye H+ iyonu (proton) çıkaran madde.
  4. Suda çözündüğünde hidronyum yükünü H3O+ veren kimyasalözdek. (Yapısındaki hidrojenleri, baz kökleri ya da metallerle yer değiştirerek tuzları oluşturur, pH ölçeğinde 0-7 arasında değer gösterirler.)
  5. (Bronsted) Proton verme yatkınlığı olan kimyasal bileşik.
  6. (Lewis) Ortaklanmamış elektron çifti ya da çiftlerini almaya yatkın olan kimyasal özdek.
  7. Bir çözeltiye hidrojen iyonu veren, suda çözündüğü zaman hidrojen iyonları açığa çıkaran, bileşimindeki hidrojenin yerine herhangi bir mineral alarak tuz meydana getirebilen ve turnusolün mavi rengini kırmızıya çevirme özelliği olan hidrojenli bileşim.
  8. Fr. Terkibindeki hidrojenin yerine element alarak tuz meydana gelmesine sebep olan ve mavi turnusolü kırmızıya çevirmek hasiyetinde hidrojenli birleşik hamız.
  9. Alkali maddenin tersi özellikler taşıyan, turnusolün mavi rengini kırmızıya çeviren, suda eridiği zaman hidrojen iyonları meydana getiren hidrojenli bileşik.
  10. (en)Acid, Osm. hamız.

Türetilmiş Kelimeler (bis)

askorbikaskogonaskogonyumaskokarpaskosporasitasit albüminasit alkolasit amitasit anhidritiasit anyonik sürfektanlarasit ayrışma sabitiasit azitasit banyosuasit baz belirteçleriasiasi gençasi gençlikasiaasia minor
Yorumunuzu ve bilginizi paylaşın