arafet ne demek?

  1. (C: Avarif) Ata, ihsan, hediye.

araf

  1. Mekke'nin yakınında bulunup hacıların arefe günü durdukları yerdir, bu duruş haccın rükünlerindendir.
  2. Sert, tepe.
  3. İslam inancına göre cennet ile cehennem arasında bir yer.
  4. Kuran'ın 7. suresi.
  5. Cennet ile cehennem arasındaki yer.
  6. Adetler, usuller, itiyatlar.
  7. (Arf. C.) Sırt, tepe. Özel manası Cennetle Cehennem arası bir yer.(Arf, herhangi bir yüksek yer demektir ki, bu münasebetle atın yelesine, horozun ibiğine arf denilmiştir.)(A'raf, meşhur bir kavle göre Cennet ile Cehennem arasındaki hicabın, surun yüksek tepeleri demek olur. İbni Abbastan sıratın şerefeleri diye bir kavil de mervidir. Fakat Hasanı Basri Hazretleri demiştir ki, A'raf ma'rifettendir. Ve mana "Ehl-i Cennet ile ehl-i Narı simalarından tanımak üzere bir takım rical vardır demektir. Kendisine bu rical "hasenat ve seyyiatları müsavi olan kimselerdir" denildikte dizine vurmuş ve bunlar, demiş, Allah tealanın ehl-i Cennet ile ehl-i Narı tanımak ve birbirinden temyiz etmek üzere tayin buyurduğu bir kavmdir. Vallahi bilmem belki bazısı şimdi beraberimizdedir. Hasılı A'raf üzerindeki ricalin tefsirinde başlıca iki kavil vardır. Birincisi Ebu Huzeyfe ve saireden mervi olduğu üzere bunlar amelde kusur etmiş ve mizanda hasenat ve seyyiatları müsavi gelmiş bir taife-i muvahhidindir ki Cennet ile Cehennem arasında bir müddet kalırlar. Sonra Allah Teala haklarında bir hüküm verir. (İkincisi) Bunlar Enbiya, şüheda, ahyar, ulema veya rical suretinde görünür. Melaike gibi dereceleri yüksek bir takım zevattır.) (E.T.) (Osmanlıca'da yazılışı: a'raf)
  8. (en)Purgatory.

araf suresi

  1. Kur'an-I Kerim'in 7. suresidir. Mekke-i Mükerremede nazil olmuştur. Suret-ül Mikat, Suret-ül Misak, Elif lam mim sad gibi isimleri de vardır. (Osmanlıca'da yazılışı: a'raf suresi)

Türetilmiş Kelimeler (bis)

arafaraf suresiarafatarafatta soyulmuş hacıya dönmekarafazaraara açıklığıara açmakara aksli inis takimiara alıcı dalgalığı
Yorumunuzu ve bilginizi paylaşın