Ana Sayfa > anabolizma nedir, anabolizma ne demek (anabolizma nnd)
anabolizma nedir, anabolizma ne demek?
anabolizma
Özümleme.
Besin maddelerinin canlı dokulara dönüşmesi
Bk. anabolik reaksiyonlar
Hücre bileşenlerinin daha küçük öncül moleküllerinden enerji gerektiren yollarla daha büyük moleküllerinin biyosentezini içeren ara metabolizma yolu. Vücuda alınan maddelerden yeni maddeler sentezlenmesi. Bu maddeler hücrelerde yapı malzemesi olarak kullanılır.
Özümleme.
Anabolism, synthesis of simple matter into more complex substances, process by which food is transformed into tissue (in plants and animals).
(Yun. ana: yukarı; bole: atmak) Canlı organizmalarda basit maddelerden enerji kullanılarak daha kompleks maddelerin meydana getirilme reaksiyonları. Anabolizma.
Ototrof organizmalarda karbondioksit, azot, su gibi basit inorganik maddelerin çevreden alınarak organizmanın kompleks organik bileşiklerine katılması.
Heterotrof organizmalarda sindirilen besin maddelerinin kompleks biyomoleküllere dönüştürülmesi. Asimilâsyon.
Yoğaltım.
Metabolizmanın doku yapımıyla ilgili bölümü, parçalanan gıda maddelerinin özümleme sonucu vücuda yarayışlı biçime sokularak dokuların yapısında yer alışı, bu amaca yönelik vücutta seyreden biyokimyasal olaylar dizisi, anabolizma, asimilasyon, yeniden sentez, anabolik reaksiyonlar.
Yenilebilir, beslenmeye elverişli her tür madde, azık, gıda.
Yaşamak, varlığını sürdürmek için gerekli şey.
Canlı dokuların yapısına giren ve organizmalara enerji temin eden, su, karbohidratlar, yağlar, proteinler, tuzlar, vitaminler ve mineralerden oluşan maddeler.
Canlı bir organizmanın beslenmesi için gerekli olan madde, besin maddesi.
T. Zihayat varlıkların yaşama, gelişme ve çalışmaları için gerekli olan çeşitli gıda maddeleri.
Canlıların büyüme ve gelişmesi için gerekli olan organik ve inorganik maddeler, besin maddesi.
Feed.
Nutrient.
Food.
Nourishment.
Nutrition.
Sustenance.
Nutriment.
reklamlar
Bunları Kaçırmayın
BİS, bir sözün içinde geçtiği başka sözler bulmak için üretilmiş bir araçtır, özellikle birden çok sözden oluşan çeşitli terim ve deyimleri bulmaya yarar. (BİS Kelime Türetmece)
Belirli harflerini bildiğiniz kelimeleri bulabilirsiniz. (Bulmaca Yardımcısı)