alemi berzah ne demek?

  1. Berzah alemi. Kabir alemi. (Bak: Kabr)(Alem-i ziya, alem-i hararet, alem-i hava, alem-i kehriba, alem-i elektrik, alem-i cezb, alem-i esir, alem-i misal, alem-i berzah gibi alemler arasında müzahame ve yer darlığı yoktur. Bu alemler, hepsi de, ihtilalsiz, müsademesiz küçük bir yerde içtima ederler. M.N.)(Nass-ı Kur'anla, şühedanın, ehl-i kuburun fevkinde bir tabaka-i hayatları vardır. Evet şüheda, hayat-ı dünyevilerini tarik-ı hakta feda ettikleri için, Cenab-ı Hak kemal-i kereminden onlara hayat-ı dünyeviyeye benzer, fakat kedersiz, zahmetsiz bir hayatı Alem-i Berzahta onlara ihsan eder. Onlar kendilerini ölmüş bilmiyorlar... Yalnız kendilerinin daha iyi bir aleme gittiklerini biliyorlar... Kemal-i saadetle mütelezziz oluyorlar.. Ölümdeki firak acılığını hissetmiyorlar. Ehl-i kuburun çendan ruhları bakidir, fakat kendilerini ölmüş biliyorlar. Berzahta aldıkları lezzet ve saadet, şühedanın lezzetine yetişmez. Nasılki, iki adam bir rü'yada Cennet gibi bir güzel saraya girerler. Birisi rü'yada olduğunu bilir. Aldığı keyf ve lezzet pek noksandır. "Ben uyansam şu lezzet kaçacak" diye düşünür. Diğeri rü'yada olduğunu bilmiyor, hakiki lezzet ile hakiki saadete mazhar olur.İşte Alem-i Berzahtaki emvat ve şühedanın hayat-ı berzahiyyeden istifadeleri, öye farklıdır. Hadsiz vakıatla ve rivayatla şühedanın bu tarz-ı hayata mazhariyetleri ve kendilerini sağ bildikleri sabit ve kat'idir. Hatta Seyyidüşşüheda olan Hazret-i Hamza (R.A.), mükerrer vakıatla kendine iltica eden adamları muhafaza etmesi.. ve dünyevi işlerini görmesi ve gördürmesi gibi çok vakıatla, bu tabaka-i hayat tenvir ve isbat edilmiş. M.) (Osmanlıca'da yazılışı: âlem-i berzah)

alemi asgar

  1. Daha küçük alem. En küçük alem. (Osmanlıca'da yazılışı: âlem-i asgar)

alemi ceberut

  1. Alem-I azamet ve kudret. (Bununla alem-i esma ve sıfat kasdolunur. Muhakkıkların ekserisine göre bu, alem-i evsattır. Yani üstte olan Lahut alemi ile altta bulunan melekut alemi arasındaki alem. Amiriyyet-i umumiyyeyi muhit olan berzahtır. Ceberut, ibranice "kudret" manasındadır). (Osmanlıca'da yazılışı: âlem-i ceberut)

berzah

  1. Kıstak
  2. Dinî inanışlara göre ölenlerin ruhlarının kıyamete kadar bulunduğu yer.
  3. Ölümle bas (yeniden dirilme) arasındaki süre, ikinci ecel.
  4. Insanların ölümden sonra kıyamete kadar bekleyeceği yer
  5. İki alemin arası. Kabir. Dünya ile ahiret arası.
  6. (en)Isthmus.

Türetilmiş Kelimeler (bis)

alemi asgaralemi ceberutalemi ekberalemi emiralemi ervahalemi esbabalemi fanialemi gaybalemi habalemi islamalemalem olmakalem tipalem yapanalem yapmakberzahberzalıberzaliberzanberzberber mucib i talepber vechber vech i balabera
Yorumunuzu ve bilginizi paylaşın