şairane realizm ne demek?

  1. Bk. ozansı gerçekçilik

ozansı gerçekçilik

  1. Fransa'da İkinci Dünya Savaşı öncesinde ortaya çıkan sinema akımı. Yazarlıktan, gazetecilikten gelen oyunluk yazarları kimi yönetmenlerle işbirliği yaparak, birlikte çalışan çiftler oluşturdular. Aralarında ozanlar da bulunan bu oyunluk yazarları yaklaşmakta olan büyük savaşın verdiği sıkıntıyı, bunalımı, huzursuzluğu, toplumda yankısını bulan kaynaşmayı izdem olarak ele alan, ağır, boğucu, kötümser havalı oyunluklar yazdılar. Fransız orta sınıfının, işçi sınıfının sorunlarını işlediler. Böylelikle bir yandan günlük gerçeklere, bir yandan bu gerçeklerin ozanca bir tutumla işlenmesine dayanan filmler ortaya çıktı. Ruhbilimsel gerçekçilik, toplumcu romantizm gibi adlar da verilen bu akımın en çok tutulan adıozansı gerçekçilik oldu.
  2. (en)Poetic realism.
  3. (al)Poetischer Realismus
  4. (fr)Réalisme poétique

şairane

  1. Şaire yakışır biçimde, şair gibi
  2. Şair niteliği taşıyan.
  3. (en)Poetical ozansı.
  4. (en)Poetical.
  5. (en)Poetically.
  6. (en)Poetic.

şairanelik

  1. Şaire yakışır bir biçimde, şair gibi davranma durumu, ozansılık

realizm

  1. Gerçekçilik.
  2. Lat. realis = nesnellik, gerçeğe uygunluk. XIX. yüzyıl ortalarında, sanat alanında, doğa bilimleri, teknik ve sanayileşme sonucunda ortaya çıkan sorunlar ele alınmıştır: bireyin topluluğa olan ilişkisi ve çevresine uyumunu nesnellikle inceler. Darvin'in ve Heckel'in yapıtları ile de bilimsel temel kazanır. Üslûp akımı olarak klasik sanatın ülkücülüğünden ve romantizmden dönüştür. Bu sanat üslûbunda insan, günlük yaşamında, işinde ve topluluğa olan doğal ilişkileri içinde gösterilir.
  3. Bk. gerçekçilik
  4. Umumi fikirleri birer hakikat sayan felsefi görüş. Hadiseleri olduğu gibi anlatma ve gösterme gayesi güden san'at çığırı, fikri.
  5. (en)Realism.

Türetilmiş Kelimeler (bis)

şairaneşairanelikşairşair bozuntusuŞair evlenmesişair ozanşair safo ile ilgilişaibeşaibe altında kalmakşaibe i şemsşaibelişaibesizrealizmrealizabilityrealizablerealizable assetsrealizable systemrealizasyonrealignrealignmentrealignment planrealisable assetsrealisable valuerealreal accountreal addressreal agreementreal asset
Yorumunuzu ve bilginizi paylaşın