üst deri ne demek?

  1. Deriyi oluşturan iki tabakadan dışta olanı, epiderm.
  2. Yüksek bitkilerde bütün bölümleri sararak onları dış etkilerden koruyan renksiz, saydam, bir hücreli tabaka, epiderm.
  3. (Yun. epi: üzerinde; derma: deri) 1. Dış deriden (ektoderm) meydana gelen, vücudu dıştan örterek koruyan, omurgasız hayvanlarda bir sıralı hücre tabakasından, omurgalı hayvanlarda ise keratinli çok tabakalı yassı epitelden meydana gelen derinin üst tabakası. 2. Bitki kök, gövde ve yaprakların dış epitel örtüsü. Epidermis.
  4. Derinin dermis üstündeki keratinize çok katlı yassı epitelinden oluşan en üst tabakası, epidermis.
  5. (en)Epidermis.
  6. (al)Oberhaut
  7. (fr)Epiderme

üst deri altı

  1. Üst derinin altında bulunan hücre katmanı.

üst deriye ait

  1. (en)Epidermal, epidermic.

deri

  1. İnsan ve hayvan vücudunu kaplayan tüy, kıl veya pulla kaplı örtü, cilt, ten
  2. İşlenerek kullanılır duruma getirilmiş hayvan derisi.
  3. Bu deriden yapılmış
  4. Soyulmadan yenen yemişlerin ince kabuğu veya soyulan yemişlerde kabuk altındaki zar.
  5. Toplantı, düğün.
  6. Pazar veya panayır kurulan gün, dernek.
  7. Bir hayvan ya da bitkinin vücudunu, meyvenin, tohumun üzerini örten en dış örtü. Omurgasız hayvanlarda silindir biçiminde hücrelerden oluşmuş epidermisten, memelilerde keratinli çok tabakalı yassı epitel kapsayan epidermis ile bağ dokusunca zengin dermiş tabakalarından oluşur.
  8. Termik, toksik ve mekanik etkileri önleme, gaz değişimine yardımcı olma, vücudun ısı ve su dengesini ayarlama, yağ ve süt bezleri aracılığıyla salgı yapma, duyuları alma ve birincil savunma sistemine yardımcı olma gibi görevleri olan, vücudun dışını örten, epidermis ve dermadan oluşan koruyucu organ, kutis, derma, koryum, kutin, pellis.
  9. Farsçanın sahihi, fasih olanı. (Kapı demek olan "der" ismi Farsça olduğu halde Arapça sayılarak müennesi "deriyye" yapılmıştır.)
  10. Omurgasız hayvanlarda silindir biçiminde hücrelerden oluşmuş epidermisten, memelilerde keratinli çok tabakalı yassı epitel kapsayan epidermisle bağ dokusunca zengin dermis tabakasından meydana gelen ve canlıların vücudunu örten en dış örtü, kutan, kutis.

Türetilmiş Kelimeler (bis)

üst deri altıüst deriye aitüst dereceye çıkmaüst değirmentaşıüst denetim sınınüst darboux toplamıüst açıüst açı grubuyla atışüst ağüst ağırlığına çıkmaüst alizeüstüst ana toplardamarüst asma katüst bagajüst bağüsüs görevlisiüs komutanıüsalüsamederideri altıderi altı amfizemideri altı enjeksiyonderi altı feohifomikozisderi altı fetotomideri altı implantasyonderi altı katıderi altı mikozisideri altı ödemiderder akapder demezder encodedder hatır
Yorumunuzu ve bilginizi paylaşın