çember kirpikliler ne demek?

  1. Bir hücreli hayvanlardan, kirpikliler (Ciliata) sınıfının, gerçek kirpikliler (Euciliata) alt sınıfından, ağız alanının ön kenarlarından hücre yutağına kadar uzanan ve kirpiklerden oluşmuş üç köşeli safihacıklardan meydana gelmiş olan özel bir bölgeleri bulunan bir takımı. Borazan hayvanı (Stentor) iyi bilinen cinsidir.
  2. Bir hücreli hayvanlardan, kirpikliler (Ciliata) sınıfının, gerçek kirpikliler (Euciliata) alt sınıfından, ağız alanının ön kenarlarından hücre yutağına kadar uzanan ve kirpiklerden oluşmuş üç köşeli yapılardan meydana gelmiş özel bir bölgeleri bulunan bir takım.
  3. (en)Spirotrichs.
  4. (fr)Spirotrichs
  5. (la)Spirotricha, spira: yay
  6. (la)Spirotricha

çember

  1. Merkez denilen sabit bir noktadan aynı uzaklık ve düzlemdeki noktalar kümesinin oluşturduğu kapalı eğri.
  2. Bu biçime getirilmiş katı cisimlerin çevresi.
  3. Çocukların çevirip arkasından koştukları tekerlek biçiminde oyuncak.
  4. Sandık, denk, fıçı vb.nin dağılmaması için üzerlerine geçirilen dayanıklı bir cisimden kuşak.
  5. Yazma, yemeni, baş örtüsü
  6. Aşılması, çözümü güç durum.
  7. Basketbolda içinden topun geçmesiyle sayı kazanılan ağlı demir halka.
  8. Durgan bir noktaya eşit uzaklıkta bulunan düzlemdeş noktaların oluşturduğu uzambiçim.
  9. Bk. dolam
  10. Çarpma tahtasına yere koşut olarak çalkılı, üzerinde ipten ağ takılı, içinden topun geçmesiyle sayı kazanılan 0.45 m. çapında demirden halka.

çember açı

  1. Çember üzerinde alınan bir noktadan uzatılan ve çember üzerinde yay ayıran iki kirişin oluşturduğu açı.

kirpikliler

  1. Bir hücreli hayvanlardan, üzerleri hareketlerini sağlayan kirpik biçimindeki uzantılarla kaplı organizmalar sınıfı.
  2. Bir hücreliler (Protozoa) alt âleminden, bazıları gözle görülebilecek kadar büyük olan, sobe, küre, silindir, vazo biçiminde vücutlu, kabuk ya da iskeletleri bulunmayan, üzerleri harekete yarayan kirpiklerle kaplı, biri büyük, biri küçük olmak üzere iki çekirdekleri bulunan, tatlı sularda ve denizlerde yaşayan bir hücrelilerin (Protozoa) yapı bakımından en çok gelişmiş olanı, gerçekkirpikliler (Euciliata) ve süktorlar (Suctoria) olmak üzere 2 alt sınıfı bulunan bir sınıf. Silliler.
  3. Bk. kirpikli haşlamlılar.
  4. Bir hücreliler (Protozoa) alt aleminden, kimileri gözle görülebilecek kadar büyük olan, söbe, küre, silindir, vazo biçiminde vücutlu, kabuk veya iskeletleri bulunmayan, üzerleri harekete yarayan kirpiklerle kaplı, biri büyük, diğeri küçük iki adet çekirdeğe sahip, tatlı sularda veya denizlerde yaşayan tek hücrelilerin yapı bakımından en çok gelişmiş olanı, gerçek kirpikliler (Euciliata) ve suktorlar (Suctoria) olmak üzere iki alt sınıfı bulunan bir sınıf, silliler.
  5. Bir hücreliler (Protozoa) alt
  6. (en)Ciliâtes.
  7. (fr)Ciliés
  8. (la)Ciliata, cilium: kirpik

Türetilmiş Kelimeler (bis)

çemberçember açıçember atma oyunuçember boynuzuçember çevirmeçember çevirmekçember çukurçember demiriçember denklemiçember geçirilmişçembaloçemçem basmakçemançeçe çe hastalığıçe çe sineğiçeberçebikirpiklilerkirpiklikirpikli epitelkirpikli epitelyumkirpikli gözekirpikli haşlamlılarkirpikler
Yorumunuzu ve bilginizi paylaşın