çıkmalı tamlama ne demek?

  1. Tamlayanı çıkma durumunda olan ve tamlananı üçüncü kişi iyelik eki alan tamlama: İnsanlardan bazıları. Öğrencilerden ikisi gibi.
  2. Tamlayanı çıkma durumunda olan ve tamlananı 3. kişi iyelik eki alan tamlama: insanlardan bazıları (insanların bazıları) , gelenlerden biri (gelenlerin biri) , memurlardan bir kısmı (memurların bir kısmı) , öğrencilerden ikisi (öğrencilerin ikisi) vb.

çıkmalı tümleç

  1. Fiilin anlamını tamlayan ve çıkma durumunda bulunan dolaylı tümleç.
  2. Fiilin anlamını tamamlayan ve çıkma durumunda bulunan dolaylı tümleç: Türkmenler yayladan indiler; insanlar geçim sıkıntısından bunaldı; kuşlar yuvadan uçtu. Çocuklar sınavdan çıktılar vb.

çıkmalı ikileme

  1. Sözcüklerinden biri ya da ikisi çıkma durumunda bulunan ikileme: Elden ele, dağdan dağa kaçmak, dilden dile dolaşmak; dereden tepeden konuşmak, sağdan soldan toplamak, elden ayaktan düşmek vb.

tamlama

  1. Bir adın başka bir ad, zamir veya sıfatla birlikte oluşturduğu kelime grubu, terkip: Evin kapısı. Bizim evimiz. Karlı dağlar gibi.
  2. Tamamlama.
  3. (Derleme., takım) Bir adın anlamının tam belirtilmesi için, bir başka addan, adıldan ya da sıfattan yardım görmesi: Evin kapısı, sokak kedisi, demir köprü, bankanın açılış töreninin ertelenmesi, senin evin, onun evi, bizim evimiz, kendi evin, beyaz ev, karlı dağlar vb.
  4. (en)Determinative group.
  5. (en)Noun phrase.
  6. (en)Propositional phrase.
  7. (en)Prepositional phrase.
  8. (fr)Groupe déterminatif

Türetilmiş Kelimeler (bis)

çıkmalı tümleççıkmalı ikilemeçıkmalı kirişçıkmalıçıkmaçıkma desteğiçıkma durumuçıkma durumu ekiçıkma grubutamlamatamlamadan nitelemetamlamaktamlamamaktamlanantamtam açıtam adtam adamıtam adamına çatmak
Yorumunuzu ve bilginizi paylaşın